Menu
Sănătatea se învață

De ce trebuie să știm ce competențe are ginecologul?

Ideea articolului a venit întâmplător (sau nu) după ce am vorbit cu câteva prietene despre faptul că în România, dacă ai o problemă medicală cum ar fi infertilitate, endometrioză sau mai grav, cancer, nu te poți trata la medicul ginecolog la care mergi de obicei dacă nu are experiență în așa ceva. Cu alte cuvinte, la noi în țară, dacă nu știi la cine să te duci, poți pierde mult timp alergând de la un specialist la altul, lucru care îți poate agrava starea de sănătate.  Atunci, ce-i de făcut? Cui te adresezi? Cum găsești medicul potrivit?

 Am vrut să aduc în atenția voastră tema asta și am scris articolul dintr-o suflare. Îmi dau seama cât de multă nevoie avem de informație atunci când vine vorba de sănătatea noastră. Și de acces la specialiști.

Sigur că nimeni nu vrea să audă de scenariile negative, dar e bine să fim informate și măcar să știm de unde să începem. Pentru acest articol, i-am cerut ajutorul lui Ioan Boleac, medic ginecolog, cu care am mai făcut câteva interviuri foarte utile.

Să o luăm cu începutul, ca să înțelegem mai bine cum stau lucrurile. 

 

După ce termină specializarea de obstetrică-ginecologie, medicul nu are voie să facă nimic altceva în afară de… obsetrică și ginecologie. Pe scurt și pe repede înainte, obstetrica se ocupă de tot ceea ce ține de sarcină și naștere, iar ginecologia de sănătatea aparatului reproducător al femeii.

 

Până aici, lucrurile par simple.

Mai departe, după ce termină rezidențiatul, medicul trebuie să urmeze cursuri în funcție de domeniul pe care vrea să se perfecționeze. Aceste cursuri se numesc competențe și medicul se poate specializa în histeroscopie, laparoscopie ginecologică, ecografie, colposcopie, medicină materno-fetală, tratamentul infertilității și chirurgie oncologică. 

Legat de endometrioză, pentru că de aici a pornit ideea articolului, din păcate, în România nu există competență pe așa ceva, deși sunt foarte multe femei diagnosticate. Numai eu cunosc trei sau patru. Doctorul Boleac spune, însă, că orice medic ginecolog ar trebui să recunoască și să diagnosticheze endometrioză.

Ideea este că endometrioza nu ține de o anumită competență, iar dacă ai terminat specializarea și ai devenit medic specialist, ai voie să operezi endometrioză. Dar aici intervine experiența medicului.”, spune Ioan.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că medicul a mers la cursuri și la conferințe despre endometrioză și tratează periodic femei care au fost diagnosticate cu asta. Dacă tot am ajuns la capitolul tratament, atunci când este nevoie de operație, ea trebuie făcută de ginecologul care are experiență pe așa ceva sau de o echipă mixtă de chirurgi formată din ginecolog și chirurgul specialist în endometrioză. De ce? Explicația este următoarea: endometrioza este la graniță mai multor specializări și atunci când operează, ginecologul nu are voie să se „atingă” și de alte organe, dacă endometrioza le-a afectat.

Același lucru se întâmplă, de exemplu, și în cazul unui cancer ovarian sau de sân, care este la intersecția mai multor specialități: cea a chirurgiei generale cu ginecologia. Dacă boala a afectat și organele din jur, chirurgul care are specializare în chirurgie oncologică are voie să facă operația, nu ginecologul.

Sper că v-am mai lămurit puțin. O să mai reiau subiectul pe măsură ce aflu informații noi și relevante. Niciuna dintre noi nu știe dacă medicul ginecolog la care merge are mai multe competențe. Nici nu ar avea de unde. De cele mai multe ori, ajungem la specialiști după recomandări primite de la prietene, mătuși sau colege de la birou. Din păcate, nu toți medicii își afișează public CV-urile. Tocmai de-asta, cred că este nevoie de o comunicare mai bună între medici și paciente, dar și o colaborare mai bună între specialiaști, ca traseul diagnostic-tratament-vindecare să nu mai fie unul atât de anevoios. Cu toții avem de câștigat. 

Să ne fie de folos!

sursă foto: unsplash.com

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.