Am auzit pentru prima dată de conceptul Morning Pages anul trecut la Ina de la inoza.ro (e deja specialistă în asta) :). Am și filmat cu ea pentru emisiunea pe care am realizat-o la Digi24 și Ina mi-a povestit atunci cum a ajutat-o ritualul ăsta să facă schimbări importante în viața ei.
Ca să înțelegi mai bine, Morning Pages înseamnă să scrii trei pagini de mână în fiecare dimineață, imediat cum te trezești. Da. Ai citit bine: trei pagini scrise de mână. Dimineața. La primă oră. Ce să scrii? Gândurile cu care te-ai trezit, of-urile și bucuriile.
Înainte de a trage vreo concluzie pripită (și pentru mine somnul de dimineață e super-extra-mega important), citește ce am povestit cu Ina despre Morning Pages. La finalul interviului vezi și părerea unui psihoterapeut. Am rugat-o pe Monica Dinulescu să îmi spună cum și dacă scrisul funcționează ca terapie.
Până atunci, în seara asta, las pe noptieră agenda și pixul și de mâine reiau scrisul în jurnal. De-abia aștept să îmi spui părerea ta.
Ina, ce sunt, de fapt, aceste Morning Pages?
Morning Pages sunt o tehnică de journaling numită ”Morning Pages”, creată de scriitoarea Julia Cameron. În 2016 am citit un articol în care o femeie povestea cum o rutină zilnică de 30 de minute a ajutat-o să slăbească 20 de kilograme, să iasă dintr-o căsătorie nefericită și să obțină job-ul de vis, în doar un an. Evident, suna prea bine să fie adevărat, dar am zis să văd despre ce e vorba. Mi-am zis că n-am nimic de pierdut dacă o încerc și eu. Am scris primele Morning Pages în noiembrie 2016 și nu m-am mai oprit de atunci.
De ce de mână și nu la laptop?
Scrisul la laptop este mai detașant emoțional din cauza vitezei și nu îți oferă tihna și profunzimea de care ai nevoie pentru a-ți sonda mintea și emoțiile.
E ca mersul cu mașina pe autostradă, versus mersul cu mașina pe un drum de țară, unde care admiri peisajul. Sunt două experiențe total diferite.
Cum te-a ajutat ritualul? (primele cinci lucruri care iti vin in minte)
Cred că cel mai important beneficiu al Morning Pages pentru mine e faptul că îmi eliberează mintea și îmi diminuează stresul, atunci când există. Un alt beneficiu e că mă ajută să descopăr idei/soluții noi. Am folosit de multe ori aceste pagini de dimineață ca exercițiu de brainstorming, mai ales că (și aici urmează un alt beneficiu) fiind scrise atât de devreme dimineața, vocea critică e încă ”adormită”. Nu în ultimul rând, recitindu-le după mai mult timp (niciodată mai devreme de 6 luni, totuși, pentru că tinzi să devii autocritic și să te cenzurezi) realizezi cât de mult ai evoluat.
Câte agende ai folosit până acum?
Zilele astea sunt în vacanță, așa că nu pot să le număr, dar aș zice că în jur de 15-20.
Ce faci dacă citește cineva jurnalul? 😊
Eu nu am stresul ăsta, dimpotrivă. 🙂 În musicalul Hamilton e o melodie numită ”Who Lives, Who Dies, Who Tells Your Story”. M-am gândit de multe ori la acest ”who tells your story” scriind Morning Pages. Eu le folosesc și ca jurnal în care consemnez cele mai importante gânduri sau stări prin care trec și mă gândesc că, într-o bună zi, copiii sau nepoții mei o să le citească și o să mă cunoască mai bine. Aș fi vrut să am un jurnal similar de la bunica mea – în momentul ăsta ea mai trăiește doar în fotografii și în amintirile noastre. Bineînțeles, nu ăsta e scopul acestui exercițiu, dar la mine are și latura asta uneori.
Revenind însă la temerea de care menționai tu, Julia Cameron spunea că există și opțiunea de a arde/rupe/arunca etc. respectivele pagini. Așa te asiguri că nimeni nu citește ce scrii și poți să fii 100% sincer(ă), care e și scopul exercițiului. Pierzi posibilitatea de a le reciti și de a obține perspectivă asupra progresului tău, dar dacă îți oferă mai multă liniște, e probabil cea mai bună opțiune.
Poate să nu funcționeze ritualul la toată lumea?
Cu siguranță, dacă le faci sporadic, nu regulat. La fel cum nici periajul dinților sau îngrijirea tenului, de exemplu, nu funcționează dacă o faci o dată la câteva zile sau săptămânal. Am întâlnit oameni care mi-au spus că au citit pe blogul meu despre Morning Pages și au încercat câteva zile sau o săptămână, n-au văzut rezultate și au renunțat. I-am întrebat dacă ar aplica aceeași ”strategie” și apropo de mersul la sală. Nimeni nu se așteaptă să facă six pack după o săptămână de mers la sală. Atunci de ce te-ai aștepta să obții echilibru psihic sau claritate mintală după doar câteva zile de scris?
Cum te-a ajutat în perioada asta prin care trecem? Sau te-a ajutat în vreun fel?
M-a ajutat, cu siguranță. Mai ales în perioada de izolare, când ne trezeam în fiecare zi la o altă realitate, simțeam că am un instrument de grounding. Orice s-ar fi întâmplat, știam măcar cum urma să-mi încep ziua. Plus că m-a ajutat să-mi gestionez mai bine anxietatea și stresul.
Cum faci să găsești motivația și să te ții de scris? Am cel puțin o sută de motive doar ca să mai dorm puțin :))
Sincer, nu mai țin minte dacă la început mi-a fost greu, dar acum e momentul meu preferat al zilei. Îmi fac o cană de cafea, îmi iau agenda și stiloul și timp de 40-50 de minute mă cufund în scris. Mi se întâmplă uneori să nu am timp să scriu, dar simt că nu am aceeași claritate în ziua respectivă. Prefer să renunț la alte activități și să acord timp acestui ritual.
Așa cum am promis și la începutul articolului, am vrut să aflu și care este părerea psihologului despre ritual.
Hai să vedem ce spune Monica Dinulescu, psihoterapeut:
Există multe activități cu valoare vindecătoare: pictura, desenul, lucrul de mână, gătitul, confecționatul de diverse obiecte, cărora li se acordă prea puțină importanță.
Scrisul, pentru care pare că societatea modernă nu prea mai are timp, are o valență terapeutică demonstrată științific. Să ne amintim că generațiile trecute au pus mare preț pe jurnale, pe scrierea memoriilor, pe a scrie despre emoții.
- Pe lângă dezvoltarea capacității de a transpune trăirile în cuvinte, scrisul este și o metodă de descoperire de sine, de găsire a unor soluții pe care pare că nu le găsim dacă nu ne punem ordine în gânduri. Avem tendința de a trăi până și emoțiile pe repede înainte și, în acest context, cine să mai aibă timp să se așeze la birou și să își ofere timp pentru a scrie într-un jurnal? Este important totuși să ne oferim astfel de momente de liniște pentru a ne putea “auzi” gândurile.
- Scrisul ne ajută să ne clarificăm emoțiile, să ne ventilăm stările, să ne eliberam de acele cuvinte pe care, dintr-un motiv sau altul, nu le putem rosti.
- Beneficiile scrisului, mai ales ale scrisului de mână, sunt nenumărate. Datorită acestui fapt, persoanele care la un moment dat iau decizia de a scrie despre propriile trăiri sau de a așterne pe hârtie cuvinte nerostite, transformă acest fapt într-un obicei care face parte din rutină.
- Atunci când folosim scrisul ca terapie este important să scriem pentru noi, nu pentru ceilalți. Este nevoie de sinceritate și de curaj.
- Scrisul poate fi un monolog în care exprimăm ceea ce simțim sau dăm voie gândurilor să se aștearnă pe hârtie sau în dialog. În dialog, putem să ne adresăm acele întrebări la care de obicei evităm să ne gândim și ulterior să răspundem cu sinceritate. Aduce foarte multă claritate.
Dă-mi de veste dacă începi și tu Morning Pages și dacă simți, spune-mi cum a funcționat.
No Comments