„Sunt prea slabă.”
„Nu stau în costum de baie. Nu vezi ce celulită am?” (ce să vezi, și fetele slabe au problema asta)
„Nu arăt bine deloc. Nu vreau să fac poze fără machiaj.”
„Ce piele nașpa am. Am prea multe cicatrici.”
Mi le-am spus pe toate în ultimii ani și lista poate continua. Suntem bolnavi de perfecțiune și greu ne mai tratăm. În niște vremuri în care vorbim des despre self-love, avem un mod straniu de a ne purta cu noi înșine de zici că ne suntem cei mai mari dușmani. Am ajuns să ne hrănim cu like-uri, să ne punem o mulțime de fitre în social media, să ne chinuim să construim o realitate a unei lumi perfecte (inexistente) și să nu putem să ne acceptăm fix așa cum suntem: slabe sau grase, înalte sau scunde, cu celulită, colăcei și vergeturi, cu cicatrici sau cu acnee.
Am descoperit-o zilele trecute pe Instagram pe Mik Zazon, antrenor de fitness din Ohio, care postează poze cu ea în ipostaze în care multe dintre noi nu am avea curaj: cu celulită și nemachiată în multe poze, cu fața plină de coșuri, deși ea primește o mulțime de comentarii răutăcioase. Skin shaming-ul este o problemă cât se poate de reală, din păcate, și Mik vrea să arate că tot ce contează cu adevărat la sfârșitul unei zile este să te simți confortabil tu cu tine. După ce ți-ai dat jos hainele și machiajul. Și, pe lângă acceptare, e important să faci ce ține de tine ca să ajungi acolo unde îți dorești. Sănătos, da? Cu stil de viață echilibrat și mers la medic, atunci când este cazul. Nu după un search pe internet, cum se întâmplă în multe situații. Să luăm acneea, de exemplu. Deși este boală, încă este tratată cu sfaturi de pe internet.
Chiar dacă nu am avut niciodată probleme mari cu tenul și m-a ocolit acneea, știu cât de grea este lupta asta fizic și psihic și cât de lung este drumul până reușești să o ții sub control. Una dintre prietenele mele a folosit zeci de tratamente până să ajungă la unul care să funcționeze. Asta după 15 ani de încercări. S-a vorbit mult despre acnee (am citit la Inoza, Prințesa urbană și Sweet Paprika și le felicit pentru felul sincer în care au abordat problema), dar circulă încă multe mituri. Le-am căutat pe cele mai frecvente și am mers cu lista la Gabriela Bud, medic dermatolog.
#Mitul numărul 1 despre acnee: Doar adolescenții au acnee
Atenție, acneea nu are vârstă și poate să apară la adolescenți, dar și la adulți. Deși este mai frecventă la adolescenți, nu este o afecțiune a pielii exclusiv a acestei perioade. Acneea poate continua și după 20, 30, 40 de ani. „Mulți părinți nu își duc copiii la medic și spun: lasă, o să treacă după ce trece și adolescența. Nu este deloc o regulă. Sunt foarte multe persoane adulte care suferă de acnee. Multe dintre ele se confruntă cu acneea chiar dacă nu au avut probleme în adolescență. Vin la consultații multe femei care au acnee, dar și au și multe probleme hormonale.”
#Mitul numărul 2 despre acnee: După începerea vieții sexuale, scapi de acnee
M-am mirat să aud de la Gabriela că încă mai există mitul ăsta. „ Este un mit foarte răspândit. Nu are o bază științifică sau o bază reală. Din păcate, multe adolescente ajung să creadă și să ia anumite decizii în speranța că o să scape de problemă. Din păcate, nu este așa. ”
#Mitul numărul 3 despre acnee: De ce să pun protecție solară pe față dacă am acnee? Sigur ies mai multe coșuri.
Protecția solară este un must, indiferent de tipul de ten pe care îl ai. O spun toți specialiștii. Sigur că depinde mult și de produsele alese, adică cele adecvate tipului de ten, nu unele grase, comedogenice, care să blocheze porii.
#Mitul numărul 4 despre acnee: Statul la soare o să usuce coșurile
„Pielea de la nivelul leziunilor este foarte sensibilă la expunerea la radiațiile UV. Într-adevăr, poate se usucă leziunile, dar pe moment și se transformă în cicatrici, care sunt foarte greu de tratat. Apoi, bineînțeles că apare din nou acneea.”
#Mitul numărul 5 despre acnee: Scruburile pot ajuta la vindecarea acneei
Scrub-urile cu mălai, zaț de cafea, sare și zahăr sunt foarte dăunătoare și sper să nu mai fie femei care să frece pielea feței, oricum sensibilă, cu ingrediente din cămară. Care este riscul? Pot rămâne cicatrici, dar, de asemenea, putem agrava infecția.
#Mitul numărul 6 despre acnee: Este ok să storci coșurile
Nu stoarce niciodată coșurile, indiferent cât de frustrant este să îl lași în pace. Nu ajută în niciun fel. Dimpotrivă. Locul se poate infecta și mai tare.
#Mitul numărul 7 despre acnee: Acneea este cauzată de lipsa igienei
Acneea nu are nicio legătură cu igiena, spune Gabriela. Igiena precară nu duce la acnee. Acneea este o boală care poate afecta pe oricine. De aceea, trebuie tratată la medic, nu cu remedii naturiste sau de pe net care pot agrava situația. Este foarte important vezi ce tip de acnee ai și în ce stadiu este. Tratamentul trebuie să fie supravegheat de medic, altfel lucrurile nu se vor rezolva. Ba chiar se vor agrava, iar apariția cicatricilor poate complica și mai mult lucrurile.
No Comments