Menu
Sănătatea se învață

„Există în România concepția asta învechită că ginecologii bărbați sunt mai buni medici decât femeile.”, doctor Ioan Boleac. Întrebări sincere și răspunsuri clare despre mersul la ginecolog.

„Mi-e rușine să merg la ginecolog.”

„Trebuie să mă dezbrac în fața unui străin.”

”Numai când mă gândesc la scaunul ăla de „tortură” și că o să se uite acolo… jos…”

”Abia mi-am făcut curaj să mă programez la Papanicolau…”

„Nu mai știu când am fost ultima dată.”

”Nu am nevoie și sper să nu fie cazul prea curând.”

Vă înțeleg. Înțeleg toate mesajele pe care le-am primit atunci când am întrebat mai multe femei din jurul meu despre mersul la ginecolog.

Da. Este neplăcut, este incomod, nici mie nu îmi face vreo plăcere, dar este necesar.  Sper din tot sufletul să vă încurajeze materialul, indiferent de vârsta voastră (ce credeți, că rușinea ne părăsește după 30+?), să fie un wake up call și să mergeți cu mai multă încredere la consultație înainte de a avea vreo problemă și să vă găsiți ginecologul potrivit. Nu vreau să mai scriu cifrele sau cât de prost stă țara noastră la capitolul sănătatea femeilor sau că ne lipsește educația sexuală, deși ar trebui să vorbim zilnic despre asta. Nu este un articol care să sperie sau să judece, ci doar să informeze, cu explicații pe înțelesul nostru, și să ajute să ne privim cu mai multă responsabilitate sănătatea. Vă spun vouă ca să îmi spun și mie. 😊

Am făcut interviu cu  Ioan Boleac, un medic ginecolog activ în online (are o mulțime de postări educative pentru adolescente și nu doar). Materialul video este mai jos, dar am scos aici cele mai importante lucruri pe care le-am discutat și pe care este bine să le știm înainte de a merge la ginecolog.  Vă rog să vă pregătiți pentru un articol mai lung. 😊 Înainte de asta, vreau să îi mulțumesc și lui Ioan pentru răbdarea și deschiderea cu care a răspuns la fiecare întrebare.

Care este diferența între ginecologie și obstetrică? 

Nu-i așa că și voi v-ați întrebat care e treaba cu obstetrica și ginecologia și ce face fiecare? Ce mi-a răspuns dr. Boleac:

„Se referă la două părți diferite ale aceleiași specialități. Obstetrica se referă la sarcină și naștere, iar ginecologia la tot ceea ce ține de sănătatea aparatului genital feminin: uter, trompe, ovare. Specializarea este dublă. Medicii care fac specialitatea sunt pregătiți să facă și obstetrică, și ginecologie. Ca să faci obstetrică, trebuie să ai și unde să te ocupi de naștere. La noi, pacienta este obișnuită, nu ca în majoritatea țărilor din Europa, să fie urmărită în timpul sarcinii și apoi să fie asistată la naștere de același medic. Atunci, medicii care nu colaborează cu un spital pe partea de nașteri, renunță la obstetrică.”

Cum alegem ginecologul?

Acum, că am lămurit ce înseamnă termenul de obstetrică-ginecologie, urmează marea întrebare: cum alegem ginecologul potrivit? După un search pe Google? La recomandarea unei prietene sau a mamei sau a soacrei?

„În primul rând, contează informarea, deci nu mergi neapărat la un ginecolog pentru că ți l-a recomandat o prietenă și a zis că este extraordinar. De regulă, pe asta se merge în România. Ar trebui să existe această informare și femeia să meargă pe niște informații disponibile în mediul online, să citească, să vadă cum pune ginecologul respectiv problema și ce informații oferă. Bineînțeles, că până la urmă contează și chimia dintre medic și pacientă. Femeia trebuie să se simtă în largul ei și medicul trebuie să știe cum să îi câștige încrederea. E un proces de du-te, vino, pentru că, în principiu, încrederea este necesară. Femeia ar trebui să vină la un control anual pe toată durata vieții reproductive și după, în menopauză, deci vorbim de o relație de lungă durată. Eu, de exemplu, încerc să pun problema cât mai onest. Încerc să le prezint lucrurile cât mai sincer, să le dau niște opțiuni și să le spun ce înseamnă fiecare, să le răspund la toate întrebările pe care le au și să le ajut să treacă peste bariera asta de a fi consultate. Medicul ginecolog nu este acolo să le judece sau să le stigmatizeze. Medicul ginecolog este acolo să ajute.”, spune dr. Boleac.

Contează dacă medicul ginecolog este bărbat sau femeie?

Asta a fost următoarea mea întrebare de pe listă: medicul ginecolog ar trebui să fie bărbat sau femeie?

Recunosc, mult timp am mers la ginecologi bărbați pentru că auzisem eu că sunt mult mai atenți decât femeile. Este doar un mit și mi-a plăcut mult răspunsul lui Ioan:

„Multe femei nu merg la ginecologi bărbați de rușine. Altele se gândesc că dacă merg la ginecologi femei este mai bine pentru că ar înțelege altfel problema sau altele că medicii bărbați sunt mai buni decât medicii femei. Este o concepție învechită. Am întâlnit medici-femei extraodinar de bune.

Cât de important este să verificăm ce alte competențe are medicul ginecolog?

„Orice medic ginecolog care nu are nicio altă competență curiculară decât cea obținută prin specializare poate face un examen ginecologic. Sigur că ar fi bine ca medicul pe care îl alegi să aibă mai multe competențe. De exemplu, dacă vorbim de o femeie cu un fibrom, în urmă cu 20 de ani, afecțiunea se opera clasic, cu tăietură pe burtă. Tipul acesta de intervenție e bun, dar recuperarea este mai grea. Acum există opțiunea de operație laparoscopică cu o recuperare mult mai rapidă. De aceea, este bine ca medicul să aibă mai multe competențe, dar pentru examen ginecologic și pentru screening poate să ajute orice ginecolog.”

De câte ori pe an mergem la ginecolog?

Dacă nu avem nicio problemă și nu ne deranjează nimic, medicul recomandă consultația și Papanicolau o dată pe an, dar și ecografia transvaginală.  Sub 40 de ani, este indicată și ecografia sânilor, iar după vârsta asta, mamografia. Este o investigație mai neplăcută, dar este bine să fie făcută o dată la doi ani. Repet, după 40 de ani. „Prima consultație ar trebui făcută atunci când apar primele întrebări. La unele persoane pot să apară întrebări înainte de începerea vieții sexuale, la alta după ce a început. Deci, în principiu, atunci când apar primele întrebări. Dacă nu este nicio întrebare, consultația ginecologică și primul papanicolau ar trebui făcută la doi ani de la debutul vieții sexuale.”

Ce presupune examenul ginecologic?

„Consultația presupune o discuție între medic și pacientă, urmată de examinarea cu valvele și tușeul vaginal, prin care medicul apreciază dacă există o problemă cu uterul sau cu ovarele.”

De ce nu se fac la testările standard și alte analize, cele despre care se vorbește mai puțin?

„În principiu, este un examen care se numește culturi din col pentru Chalmydia și Mycoplasmă (doi germeni), care dau anexitele, inflamații date de infecții la nivelul trompelor uterine. Este o afecțiune extrem de întâlnită, care poate fi asimptomatică. Problema este că aceste analize costă și nu sunt considerate examene de screening. Mai este celebra secreție vaginală. Toate femeile care vin la papanicolau cer și exemenul de secreție vaginală. La 99% dintre ele nu iese nimic. Sfatul meu este ca pacientele să facă acest examen de secreție doar dacă le supără ceva. Dacă nu, examenul Papanicolau este suficient.

Testarea HPV se face doar atunci când analiza Papanicolau nu iese bine?

„Problema este în discuție și în acest moment. Screeningul inițial care a debutat în alte țări în urmă cu foarte mulți ani a fost prin Papanicolau. Și testarea Papanicolau a suferit modificări de-a lungul timpului. În prezent, în țările civilizate, screeningul se face prin tipajul HPV. Nu este însă un examen foarte ieftin. Poate să coste de 250 de lei în sus. Este un cost care nu este accesibil oricui. Atunci facem Papanicolau și dacă acesta prezintă modificări, recomandăm și HPV ca să vedem dacă pacienta are o tulpină de HPV și dacă această tulpină prezintă un risc crescut sau nu de cancer.

Cum ne pregătim pentru vizita la ginecolog?

Aici este un alt răspuns care mi-a plăcut tare mult și mă bucur că a venit la finalul interviului nostru și poate fi o concluzie a discuției.

„Vorbim de o pregătire din două perspective. În primul rând, contează cum te pregătești psihic. Ideea ar fi să vii cât mai deschisă și să pui niște întrebări sincere. Bine ar fi să ai o mini listă pregătită de acasă. Poate în cabinet ai emoții, ajungi acasă și îți dai seama că ai uitat să întrebi ceva. Apoi este foarte important să fii cât mai sinceră atât la întrebări, cât și la răspunsuri. Repet: medicul ginecolog nu este acolo să te judece. Medicul ginecolog este acolo să te ajute și să îți răspundă la toate nelămuririle. Din punct de vedere fizic, nu ar trebui să te speli în interiorul vaginului. Multe paciente fac asta pe ideea că așa ar trebui să vină la ginecolog. Este greșit pentru că dacă vrem să recoltăm ceva, un Papanicolau, de exemplu, nu mai avem cum să recoltăm. De asemenea, nu ar trebui să folosească creme sau pudre. 

Mulțumesc pentru răbdare în caz că ați ajuns la finalul acestui articol. 😊 Chiar sper fi fost de folos și să vă faceți curaj să mergeți la medic. Dacă nu vă convine ginecologul la care ați fost din diverse motive, căutați altul până ajungeți la medicul potrivit pentru că da, relația cu acesta pare să fie cea mai de lungă durată. 😊)

PS: Despre mersul la ginecolog și normalizarea acestei vizite „rușinoase” am vorbit și cu Ada Galeș, actriță și consilieră de dezvoltare personală. Materialul este aici

Cu drag,

Monica

înregistrarea video a materialului este mai jos:

sursă foto: pixabay.com

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.