Noi, românii, avem o problemă cu autodiagnosticarea. În loc să mergem la doctor atunci când ne doare ceva, căutăm pe net simptomele. Am fost și eu acolo. Să nu credeți că sunt vreo sfântă. Noroc că m-am „vindecat” repede. 😊
Medicina și diagnosticarea unei posibile boli nu se fac în online. Nu degeaba au făcut medicii atâția ani de facultate.
Am început în luna octombrie un proiect pe Instagram, #stopdoctorgoogle. Am făcut o listă cu medicii activi în online (o voi updata constant), medici care își fac timp să explice tot ce ține de sănătate pe limba celor care nu au studii în medicină, medici care au înțeles că dacă vor să ajute și mai mult oamenii, trebuie să fie acolo unde aceștia își caută informațiile: în online. Dar, atenție, activitatea lor în social media nu înlocuiește consultația din cabinet și oricum asta susțin toți cei cu care am vorbit.
Georgiana Gheba s-a alăturat campaniei #stopdoctorgoogle imediat ce i-am propus. Este medic dermatolog, iar în video-urile pe care le face vine cu o mulțime de informații despre afecțiunile pielii, dar și sfaturi pentru îngrijirea tenului. Și nu cu ingrediente din cămară. Pentru că poți să ai, de exemplu, acnee sau dermatită și, cu recomandări de la doctor Google, să faci mai mult rău decât bine.
Pe Alexandra de la @derma.mum am cunoscut-o într-o caravană de testări gratuite la sat și m-am bucurat să văd cât de entuziaști sunt viitorii medici. Eu lucram în tv pe vremea aia. Alexandra este astăzi medic rezident dermatolog și, atunci când băiețelul doarme, ea se ocupă de profilul de Instagram. Scrie despre sănătatea pielii, dar dă și informații care au ajutat-o pe ea în timpul sarcinii și după. Atenție. Alexandra se documentează super, super mult înainte de a posta și unele postări sunt așa, ca o lecție de anatomie, dar pe înțelesul nostru. De curând, Alexandra și-a lansat blogul.
Ioan Boleac este medic ginecolog cu supraspecializare în FIV (fertilizare in vitro). Cu Ioan am și filmat un material despre mersul la ginecolog. Îl voi posta în curând. Pe profilul lui găsești informații despre infertilitate, contracepție, dar dezbate și subiecte dedicate adolescenților, cu explicații sincere și clare. Doctorul Ioan Boleac scrie și pe site-ul său.
Maria de la Pediatrie cu empatie se ocupă de tot ce înseamnă sănătatea copiilor. Chiar dacă ea este acum în concediu de creștere al micuțului ei, își face timp să răspundă tuturor întrebărilor care vin de la mamele din comunitatea pe care și-a construit-o.
Un alt medic, tot pediatru, este Alexandra Lațcu. Ea spune așa: „Dacă ne dorim să înlăturăm aceste fake news-uri care există în online în ceea ce privește VACCINAREA, anumite TRATAMENTE NATURISTE și sfaturi legate de sănătate, este nevoie să contribuim mai mult la creșterea informațiilor avizate, a informațiilor corecte despre sănătate. Acest an este dovada clară a faptului că informațiile greșite din online (cele legate de sănătate și metode de tratament) pot fi un atentat la siguranța întregii populații.” Alexandra scrie și pe site-ul: dralexandralatcu.com.
Pe dna dr. Ina Petrescu, medic chirurgie plastică, o știu de câțiva ani buni, de când am filmat cu dumneai despre reconstrucția sânului după mastectomie și m-a impresionat cât de mult o iubesc pacientele. Acum, doamna doctor a lărgit sfera subiectelor din domeniul chirurgiei plastice și estetice și spune imediat de ce:
“Am observat că există un trend îngrijorător prin apariția unor rezultate din ce în ce mai exagerate.”
Și știm exact la ce se referă 🙂
Știați că un consum des de fructe de pădure poate să scadă tensiunea arterială? Sau că meditația face bine nu doar la minte, ci și la inimă? Am aflat asta de la Monica Trofin, medic cardiolog, care a acceptat cu bucurie propunerea mea. Pe profilul ei, Monica vorbește mult despre prevenție. Știm deja că numărul românilor care au probleme cu inima a crescut îngrijorător în ultimii ani.
Dacă ai pielea uscată, nu te ajută băile fierbinți sau cele cu spumă. Vizita la dermatolog, medicul care se ocupă de sănătatea pielii, este bine să fie făcută o dată pe an. Dermatoscopia, controlul alunițelor, nu este o investigație dureroasă. Crema de protecție solară trebuie folosită chiar și atunci când nu este soare pe cer. 🌞 Sunt doar câteva dintre sfaturile medicului dermatolog Roxana Pricope, care s-a alăturat campaniei #stopdoctorgoogle.
Ines Nerina nu este medic. Este pacient expert. Ines are diabet, dar nu s-a lăsat copleșită de asta. A început să facă educație medical în social media cu ajutorul specialiștilor. Conținutul pe care ea îl face se concentrează pe provocările unui pacient cu diabet, dar și pe cum să vezi partea mai… dulce a situației.
Alexandra Chiriac este medic neurolog. Ce înseamnă asta? Neurologul este medicul care se ocupă de tot ce are legătură cu sistemul nervos. De exemplu, dacă te doare capul sau spatele, medicul la care trebuie să ajungi este neurologul. Pe lângă postările legate de ceea ce face, explicate pe înțelesul celor care nu au treabă cu domeniul, Alexandra are și o mulțime de video-uri utile colegilor ei din alte ramuri ale medicinei, cum ar fi: ce înseamnă rezidențiatul în dermatologie, chirurgie plastică sau neonatologie? Pe profilul ei găsiți toate detaliile
Cred că oricine ar trebui să știe să acorde primul ajutor. Măcar informațiile basic care pot face diferența. Mă bucur că i-am descoperit pe cei de la Academia de prim ajutor. Vă rog mult să le urmăriți postările și să vă înscrieți la curs. Eu am asta în plan.
Gabriela Bud îmi este dragă de anul trecut. De fapt, atunci am și cunoscut-o într-o caravană de testări medicale în zonele rurale. Anul ăsta am redescoperit-o pe Instagram la fel de pasionată de ceea ce face și cu la fel de multă răbdare în a povesti despre sănătatea pielii pe înțelesul tuturor. Cu Gabriela am făcut și un interviu despre mituri în cazul acneei. Îl găsiți aici.
No Comments