Zilele trecute am primit pe Instagram aceste întrebări și am promis că revin cu răspunsuri avizate și explicate cât mai pe înțelesul nostru.
Am vorbit cu doi medici: dr. Laura Mustață și dr. Corina Gică, ginecologi la clinica Nativia.
Să le luăm pe rând.
Infecția cu Sars-CoV2 îmi afectează ciclul menstrual?
„Studiile sunt în desfășurare și probabil va mai trece o perioadă de timp până vom găsi toate răspunsurile, dar ne confruntăm frecvent cu situații în care pacientele se prezintă pentru astfel de acuze la control ginecologic. Explicațiile pot fi multiple, încă neelucidate complet, dar principalele teorii ar fi că factorii imunologici și inflamatori implicați în boala Covid-19 ar putea modifica secreția de hormoni sau afectează direct endometrul, mucoasa uterului, care se elimină și înlocuiește la fiecare ciclu menstrual. Ceea ce este liniștitor în acest moment este faptul că aceste modificări par a fi temporare și eventualele dereglări se remit spontan în câteva luni, fără să fie nevoie de tratament sau intervenții speciale.”, spune dr. Laura Mustață.
De asemenea, dr. Corina Gică spune așa:
„Am avut paciente care au trecut prin boală și care au avut menstruații abundente și/sau neregulate. Aceste observații le-am notat împreună cu colegii mei încă dinaintea apariției studiilor și cred că majoritatea ginecologilor au observat aceste asocieri cu boala Covid-19.
Mai mult decât atat, infecția cu SARS-CoV-2 și boala COVID-19 ar putea afecta axa hipotalamo-hipofizo-ovarian-endometru, cu modificări ale ciclului menstrual.
Hipogonadismul hipotalamic ( absența ovulației) poate apărea în prezența oricărei boli severe, inclusiv COVID-19, și poate duce la amenoree (lipsa menstruației) temporară sau menstruații rare. Acesta este un mecanism de protecție ce permite devierea resurselor energetice de la reproducere către răspunsul imun.
De asemenea, s-a observat că severitatea simptomelor COVID-19 variază în diferitele etape ale ciclului menstrual. Într-un studiu recent al simptomelor lungi de COVID, peste o treime dintre participanți au prezentat recidive ale simptomelor în timpul sau înainte de menstruație, adică în timpul celor mai inflamatorii faze ale ciclului menstrual. Variația ciclică a simptomelor a fost documentată și la cei cu sindrom de oboseală cronică, o afecțiune cronică adesea declanșată de infecție, care a fost comparată cu Long Covid. Femeile cu acest sindrom observă adesea apariția simptomelor în timpul fazei premenstruale sau la debutul menopauzei, când estrogenul (hormonul feminin) este scăzut.
Vaccinarea anti Covid-19 îmi afectează ciclul menstrual?
„În ceea ce privește vaccinarea și afectarea ciclului menstrual, cercetările anterioare privind vaccinările împotriva HPV și gripei au arătat că acestea pot fi asociate cu modificări ale caracteristicilor ciclului menstrual. În plus, un studiu clinic a constatat că femeile au avut un nivel mai scăzut de progesteron post-ovulație după vaccinarea antigripală. Aceste studii sugerează că există un impact al vaccinării în general asupra simptomelor menstruale. Acest mechanism prin care apar modificările caracteristicilor ciclului menstrual nu este sufient cercetat în prezent.
Un studiu recent, chiar din 2022, privind asocierea dintre durata ciclului menstrual și vaccinarea COVID-19, a analizat ciclul menstrual pe o durată de 6 luni la aproximativ 4000 de femei dintre care cca 2400 vaccinate în acest interval și cca 1600 nevaccinate. Au constatat o schimbare cu mai puțin de 24 ore (1zi) în lungimea ciclului menstrual imediat după vaccinare pentru ambele doze. Această variație este considerată normala atâta timp cât schimbarea ciclului menstrual nu depășește 8zile. Eșantionul acestui studiu a fost suficient de mare încât să depisteze această mică schimbare (<1zi) în lungimea ciclului menstrual, observație interesantă, dar care nu produce o îngrijorare clinică și care nu determină solicitarea unui examen ginecologic. Femeile care au cicluri menstruale regulate pot avea variații sporadice sau induse de stres, ale ovulatiei. Această variație a ovulației este cea care poate modifica lungimea ciclului menstrual.
Vaccinurile ARNm creează un răspuns imun sau un factor de stres, care ar putea afecta temporar axa hipotalamo-hipofizo-ovariană. Având în vedere programul de dozare a vaccinurilor ARNm COVID-19 (21 de zile pentru Pfizer și 28 de zile pentru Moderna), o persoană care a primit două doze într-un singur ciclu ar fi putut primi o doză în faza foliculară timpurie. În acest studiu, persoanele care primesc două doze de vaccin COVID-19 într-un singur ciclu par să experimenteze o schimbare mai lungă (2zile), dar temporară, a duratei ciclului. Variabilitatea lungimii ciclului rezultă din evenimente care duc la recrutarea și maturarea foliculului dominant în faza foliculară, procese cunoscute a fi afectate de stres.”, spune dr. Gică.
Ce se întâmplă atunci cu fertilitatea după vaccinare sau dacă m-am infectat? Pot să mai rămân însărcinată?
Pentru că știu că și asta e de interes, vreau să înțelegem cum și dacă infecția sau vaccinarea afectează în vreun fel fertilitatea.
Ce spune dr. Laura Mustață:
„Nu există dovezi medicale în ceea ce privește afectarea fertilității. Având în vedere că dereglările menstruale raportate nu au fost persistente, nu există dovezi științifice care să susțină ideea infertilității. Astfel că au fost în egală măsură paciente care au rămas însărcinate atât după infecția Covid-19, cât și după vaccinare, indiferent de numărul de doze de vaccin efectuate. Există o constanță dinamică a acestor date din studii și ne așteptăm ca informațiile suplimentare care vor veni vor consolida teoriile menționate anterior. Mai mult, în paralel s-au comparat studiile efectuate pe alte vaccinuri în ceea ce privește impactul asupra fertilității și un exemplu bun este studiul efectuat după vacinarea anti- HPV care, de asemenea, a demonstrat ca poate deregla menstruația pentru o perioadă scurtă de timp postvaccinal, fără a avea un impact important asupra populației vaccinate pe termen lung.”
Atenție. Dereglările menstruale pot să mai apară și din cauza stresului din toată această perioadă.
Sper să fie de folos toate aceste informații. Pentru orice nelămuriți aveți, vă rog să vorbiți cu medicul ginecolog și să evitați să căutați răspunsurile la doctor Google.
credit foto: unsplash.com
No Comments