Menu
Sănătatea se învață

Drumul spre prevenție este pavat cu răbdare

Scriu deja de ceva vreme despre sănătatea femeii și în anul 2022 am creat un ghid. Găsești în el lista completă a celor mai importante analize și consultații periodice pe care este bine să le faci. Cu toate astea, cum arată drumul spre prevenție atunci când te așezi la masă, iei telefonul în mână și începi să dai telefoane pentru programări? 

În România, teoretic, dacă ești asigurată, poți beneficia de o serie de analize și investigații decontate de Casă în baza asigurării de sănătate pentru care plătești din salariul tău. Cât de simplu este să accesezi acest drept? 

Fără organizare și răbdare, destul de greu.

Am povestit cu Alina Botică, una dintre femeile din comunitatea mea, despre cum a parcurs fiecare etapă a programărilor și a consultațiilor –  cu provocări și reușite.

 

Experiența ei, raw, mai jos. Mulțumesc mult, Alina!

„Am reușit să fac toate analizele și programările, în principiu. Am început în iunie și am terminat în august. Pe 29 iunie, am mers la medicul de familie și am luat trimiteri pentru analizele de sânge, dermatologie și alergologie. 

Apoi am mers la ALERGOLOGIE. Și aici am prins loc pentru că merg la același medic de mai mulți ani. Știam că dacă aștept până în vârf de sezon de ambrozie (adică august), nu găseam loc sau găseam foarte târziu și aveam nevoie de tratament.

Deci pe cele două le-am bifat imediat.

Și la GINECOLOG am rezolvat repede, dar asta pentru că am întrebat direct la sursă. Am o amică medic ginecolog și mi-a recomandat ea unde să merg. 

Am sunat în prima jumătate a lunii iulie (atunci am mers pentru a doua oară la medicul de familie – nu poți lua mai mult de 3 trimiteri pe lună) și am avut noroc. Am găsit loc și fonduri pentru controlul ginecologic și testul Papanicolau chiar în prima zi din august. Acolo am plătit doar manevra de recoltare – 80 de lei. Cred că asta diferă de la o clinică la alta. 

La ginecolog am mers de două ori pe aceeași trimitere la interval de două săptămâni. A doua oară când am mers pentru interpretarea rezultatelor, medicul mi-a zis să mă programez dimineața ca să putem face și analize de sânge. Am avut noroc și de data asta. Am găsit loc imediat, la o oră potrivită și fix în ziua în care îmi doream. 

ANALIZELE DE SÂNGE și URINĂ – Încă nu am folosit trimiterea de la medicul de familie. Atunci când am mers la medicul dermatolog, am avut internare de zi și am făcut acolo un set de analize. Apoi mi-a recomandat și medicul ginecolog un alt set de analize recoltate în clinică pe loc. Cel mai probabil, trimiterea o voi folosi în luna septembrie pentru câteva analize care sunt pe trimitere și nu le-am cuprins în cele făcute până acum

Apoi a început distracția cu ECOGRAFIA TRANSVAGINALĂ și ECOGRAFIA MAMARĂ. Am găsit într-un final la ambele, dar mi-a luat ceva DEDICARE, TIMP și RĂBDARE. 

Nu mai știu la câte clinici am sunat pentru ele. La multe. Foarte multe. Nici nu am mai numărat. Am început cu cele mai cunoscute, cele mai mari. Apoi am căutat pe hartă care sunt cele mai apropiate de casă. Am ajuns să iau fișierul de pe site-ul CNAS și să văd ce clinici primesc fonduri pentru imagistică. De la un punct încolo nu m-a mai interesat unde ajung, ci doar să găsesc loc. Într-un final, am găsit tot printr-o amică.

Ecografia transvaginală am făcut-o la Discovery clinic. Nimic ieșit din comun, curățel, dar pare ceva cu aer comunist. Am așteptat 45 de minute peste ora la care trebuia să intru. Doctorița părea foarte plictisită, făcea ecografii pe bandă rulantă și sper eu că asta a ajutat-o să își dea seama repede dacă ceva nu e în regulă și să nu fie atât de plictisită încât să nu se uite cu atenție. Mai caut anul viitor.

Ecografia mamară am făcut-o la Affidea la Fundeni.

Am mai avut ecografie abdominală pe care am făcut-o tot cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Și aici a fost un pic dificil să găsesc loc. Am sunat la mai multe clinici și peste tot mi se spunea că nu fac ecografie abdominală cu trimitere. Până la urmă, după ce am sunat vreo 2-3 zile, am găsit un loc la Regina Maria după ce anulase cineva.

Mai am de făcut niște radiografii la coloană și un genunchi la final de august. Aici am găsit loc cu biletul de trimitere la Regina Maria.  

De ce am ales să le fac cu bilet de trimitere?

Pentru că AM ASIGURARE și vreau SĂ BENEFICIEZ de ea. Îmi permite și jobul să investesc acest timp în căutarea programărilor și sunt super recunoscătoare pentru asta. Slavă Domnului că nici nu am vreo problemă de sănătate.

Financiar mi-ar fi lăsat o gaură destul de mare în buget dacă alegeam să merg doar la privat și să plătesc tot.

Câte ore am alocat pentru a reuși să mă programez? Cred că cel puțin 10 ORE AM STAT LA TELEFON

Și căutând pe internet. Adică am căutat și am sunat, am căutat și am sunat. Plus drumurile casă-doctori-casă. Am ales să folosesc transportul în comun. În afară de alergolog și medic de familie, unde merg pe jos pentru că ajung în aproximativ 15-20 de minute, la toate celelalte am făcut peste 30 de minute.

Ce aș vrea să se schimbe?

Cred că, în primul rând, avem nevoie de un ACCES MAI FACIL LA INFORMAȚII. Dacă tot există acest tabel cu cei care primesc fonduri pentru serviciile imagistice, ar putea să existe un tabel cu fiecare clinică ce investigații face în acei bani. Așa nu mai stai nici tu să dai search pe tot internetul și nici să pierzi jumătate de zi pe fiecare site în parte. Eu știu să caut pe internet. Am crescut în era tehnologiei, dar sunt oameni care nu știu să facă asta sau le este greu.

Apoi cred că ar fi important ca MEDICII DE FAMILIE SĂ ȘTIE UNDE SĂ TE ÎNDRUME. Aici e primul loc în care te duci cu o problemă.

La fel de importantă este atenția pe care vrei să o primești ca pacient. Simți uneori că, dacă mergi cu bilet de trimitere și nu plătești consultația, medicul se poartă diferit cu tine.”

Îi mulțumesc Alinei pentru că a împărtășit asta cu noi și o felicit pentru că și-a făcut timp pentru ea.

Cu tot haosul din sistemul medical românesc, uite că se poate. Cu răbdare, așa-i. Și cu o bună organizare. Ghidul pe care l-am făcut are și un capitol cu tips&tricks despre cum să îți organizezi timpul și banii astfel încât să ajungi la toate programările. Îi mulțumesc Mădălinei Preda, professional organizer, pentru asta.

Îmi scrieți și voi despre reușitele voastre?

sursă foto

arhivă personală Alina

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.