Menu
Sănătatea în prim plan

Gestul suprem de bunătate: Să dai viață din tine unui necunoscut într-o perioadă cu multă nesiguranță și frici de totul felul

Ne-a rugat să nu îi dăm numele. Așa că îi voi spune simplu – Maria. Am cunoscut-o în luna mai, la Fundeni, unde acum știu sigur că nu e numai boală și tristețe. E și speranță.

Maria are puțin peste 40 de ani, este asistentă medicală la UPU  și, timp de o lună, s-a izolat de familia ei, ca să poată ajuta un pacient cu un cancer de sânge. Un pacient pe care nu îl cunoaște și nu cred că îl va întâlni vreodată (povestesc mai jos de ce). Adică un necunoscut pentru care a donat celule stem hematopoietice. A donat viață. Fiindcă fix asta a făcut. Fără să clipească. În plină pandemie, în timp ce mulți dintre noi am stat în casă și am sperat să nu ajungem la spital.

”M-am rugat să fiu compatibilă 100%. E ceva ce poate ți se întâmplă o dată în viață. E mare lucru să ți se întâmple și tu să poți să ajuți. ”, spune Maria. Materialul filmat de echipa Pacientul 2.0 de Ziua Mondială de luptă împotriva cancerelor de sânge este aici , iar informații despre campania de conștientizare, aici.

Pentru mulți pacienți cu un tip de cancer de sânge, singura salvare este transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit.

Ce sunt celulele stem hematopoietice

În termeni medicali, celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă și se pot recolta și la nou-născuți din sângele cordonului ombilical.

Pe înțelesul nostru, sunt celule dătătoare de viață. Adică pot fi tratamentul unui pacient diagnosticat cu o formă de cancer de sânge.

Însă, ca boala să aibă șanse de vindecare, este important să se găsească donatorul potrivit. În peste 70% din cazuri, acesta nu este din familie. Compatibilitatea nu ține de grupa de sânge, ca la donarea clasică de sânge, ci de compatibilitatea unor markeri genetici. Iar probabilitatea ca ei să se potrivească la persoane neînrudite este foarte mică. Aproape ca un câștig la loto. De aceea, șansele ar fi mai mari dacă ar crește numărul celor care ar dona.

În România, există un loc unde cei care doresc să ajute o pot face. Se numește Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, este conectat cu registrele altor 52 de țări și are mare-mare nevoie de oameni. În acest moment, sunt înscriși 72.291. Poate crezi că e un număr mare, dar, raportat la nevoile pacienților, este chiar foarte mic.

Pașii de înscriere sunt aici: https://www.registru-celule-stem.ro/implicate/

Poate să doneze orice persoană sănătoasă cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani.

Ce presupune, mai exact, donarea de celule stem hematopoietice

Donarea nu prezintă niciun risc pentru sănătate, spun medicii. Sunt două feluri prin care se pot dona celule stem. În cele mai multe cazuri, se recoltează din sângele periferic, ca la donarea clasică. Diferența este aici că donatorul face injecții cu 4-5 zile înainte de recoltare cu un factor care stimulează producția celulelor stem. Apoi, acestea sunt separate de restul sângelui printr-un proces numit afereză.

O altă modalitate de a dona este din măduva osoasă. Foarte mulți se tem că procedura aceasta înseamnă că vei fi înțepat în coloană. Nu. Recoltarea se face din oasele bazinului pentru că aceste celule acolo se produc. E drept că procedura este mai invazivă și presupune anestezie.

Foarte important de menționat este că, după ce te-ai înscris în registru, nu devii automat donator, ci potențial donator. Este posibil ca un pacient să aibă nevoie de ajutorul tău, dar la fel de posibil este să nu fi sunat niciodată. Dar și dacă primești acel telefon, chiar poți salva viața cuiva, pe care e posibil să nu îl cunoști vreodată. Legislația nu permite asta, dar gândul că tu ești șansa din poate zeci de milioane de șanse într-un moment atât de greu pentru cineva și că ai salvat un OM în carne și oase, ar trebui să fie suficient.

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.