Menu
Sănătatea se învață

Masca noastră cea de toate zilele… din 15 mai

Din 15 mai, masca va deveni parte obligatorie din viața (și garderoba) noastră. Pentru cât timp, încă nu știm. Știm doar că va trebui să o purtăm în spațiile publice închise și în transportul în comun. Din grijă pentru noi și pentru ceilalți.

Dar ce tip de mască ne protejează cel mai bine?

Încă de la începutul pandemiei a fost un mare haos în informații: toată lumea susținea sus și tare ba că măștile trebuie purtate doar de personalul medical și de bolnavi (deși știm că poți să ai boala și să fii asimptomatic), ba că măștile textile nu protejează în niciun fel, ba că masca de unică folosință se poate reutiliza după spălare. Și tot haosul ăsta ne-a dus către gesturi disperate. Țin minte că, în prima lună de izolare, am pândit zi și noapte site-urile care vindeau măști. Stocurile se epuizau repede peste tot și, cu chiu, cu vai am reușit să fac rost de o cutie de 50 de măști medicale pe care o țin la loc de cinste și e doar pentru situații speciale. În rest, pentru plimbarea din jurul blocului folosesc măști din material textil. 

Așa că l-am întrebat pe Soso, care este medic în Germania (mai găsiți aici un articol cu el), ce tipuri de măști există și ce ar trebui să purtăm în perioada următoare.

În primul rând, există mai multe tipuri de măști cu mai multe grade de filtrare: 

 FFP1, folosite des de cei care lucrează în medii cu mult praf, cum ar fi construcțiile, dar este un grad atins și de majoritatea măștilor chirurgicale

și 

FFP2 și FFP3, de care am auzit vorbindu-se cel mai mult în ultimele două luni. Gradul de filtrare la FFP2  este de 94%, în timp ce la FFP3 este de 99%.

De reținut este că aceste tipuri de măști trebuie să ajungă la și pentru cei mai expuși, adică medicii și asistentele medicale, iar în Germania, acolo unde Soso este medic, ele se poartă doar atunci când doctorii intră în contact cu pacienții infectați cu noul coronavirus. 

”Aici nu se recomandă purtarea măștilor cu filtru. Dacă, de exemplu, pacienții care vin cu ambulanța, au un tip de mască cu filtru, o dăm jos și le punem una chirurgicală normală. De ce? Dacă masca pe care o poartă are un filtru ce permite ca aerul expirat să iasa afară din mască, atunci ne-ar putea infecta pe noi, medicii, cu coronavirus. Același lucru se întâmplă dacă cineva infectat cu coronavirus poartă mască cu un ventil și stă într-o cameră cu încă cinci persoane, toate aceste cinci persoane se vor infecta. Dacă ar purta mască normală, șansele ar fi mult mai mici să se infecteze pentru că particulele s-ar prinde în mască și nu ar ajunge în aerul pe care îl respiră toți ceilalți”, explică Soso. 

Pentru populația generală, Germania recomandă purtarea măștilor textile din bumbac, confecționate artizanal.

Dar oferă ele o protecție de 100%?

”Clar, nu îți oferă o protecție 100%, dar nimic nu îți va oferi asta.  Dacă s-ar recomanda măștile medicinale, s-ar ajunge la probleme mari cu stocurile din spitale unde știm deja că e o nevoie mare de aceste măști. De aceea, măștile textile ar trebui să fie suficiente. Ele se spală după fiecare folosire. Dacă am mers la supermarket, de exemplu, ajungem acasă și băgăm imediat masca la spălat la o temperatură cât mai mare. Nu trebuie neapărat fiartă. Nu există studii care să spună la ce temperatură să o spălăm. Legat de materialul din care este confecționată, cu cât este mai dens, cu atât va oferi mai multă protecție, dar ideea este ca masca să poată fi purtată. Dacă îți faci o mască din 16 straturi și nu mai poți respira din cauza ei, nu o vei mai folosi. O vei trage jos de pe nas ca să iei aer din ce în ce mai des. E important să te poți simți și confortabil cu ea, dar să te și protejeze. În Germania, oamenii poartă măști textile în spațiile închise, nu și pe stradă, dar asta și pentru că respectă distanțarea socială.”

O să vă amuze întrebarea, dar mi se pare util să știm:  ce te faci dacă îți vine să strănuți și ai masca pe față?

”Dacă te afli într-un mijloc de transport în comun și îți vine să strănuți, nu ai ce face. Strănuți în mască, dar pui și cotul în fața măștii în așa fel încât să prinzi cât mai mult din particulele respective. Dacă ești undeva într-un supermarket sau într-un loc aglomerat,  încerci să te îndepărtezi cât de mult de oameni și strănuți în cot. Dacă nu se poate – în mască și cot. Cu cât mai multă protecție, cu atât mai bine. ”

Cum se poartă corect masca

O altă discuție importantă este legată de felul în care purtăm masca. 95% dintre oameni nu o poartă corect. Unii nu știu. Alții ignoră cu bună știință. Masca trebuie poziționată pe față astfel încât să acopere complet nasul și gura. Purtarea ei sub nas sau pe bărbie, așa cum am tot văzut, e inutilă. E ca și cum nu ai purta-o deloc. ”Masca se dă jos de la elastice. Ideea e să ai cât mai puțin contact cu partea din față a măștii.”, mai recomandă Soso.

După 15 mai, la fel de importante ca purtatul unei măști rămân păstrarea distanțării sociale și spălatul pe mâini. Este bine să știți că nici mănușile nu vă protejează 100%. ”Aici nu se recomandă să porți mănuși pentru că mănușile nu fac altceva decât să poarte virusul și bacteriile de la A la B. Mănușile sunt pentru personalul medical. ”, explică medicul. Cu alte cuvinte, nu e nicio diferență dacă duci mâna la gură cu sau fără mănușă. Nu suntem deloc mai protejați dacă folosim mănuși, dar ducem apoi mâna pe față. Știm deja: nasul, ochii și gura sunt porți sigure de intrare a virusului în organism. Cu riscul de a mă repeta, masca, distanțarea socială și spălatul pe mâini sunt sfinte. Să rămânem sănătoși!

 

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.