Menu
Sănătatea se învață

Oricând după 30 (sau chiar înainte) este un moment important să investești în tine, cea din viitor

Îmi spunea cineva acum câteva zile că îi place cum se vede din afară podcastul „e vremea mea” proiectul pe îmbătrânire pe care l-am făcut cu Laura Ivăncioiu, dar nu se simte pregătită să și asculte ce am vorbit cu invitatele noastre. La 30 de ani e prea devreme pentru asta, mi-a spus. După toate conversațiile din episoade, aș zice că ba nu, dimpotrivă. E numai bine să începem să ne informăm și să investim în sănătatea noastră pe termen lung. Acum trăim mai mult, spun specialiștii, însă nu neapărat mai bine și atunci ține de noi să facem alegeri cât mai sănătoase și să avem grijă de calitatea vieții noastre acum, nu mai târziu. Nu trebuie să așteptăm să apară semnele îmbătrânirii ca să facem ceva.

Las câte un mesaj de la fiecare invitată pe care am avut-o în podcast, să ne rămână așa ca un decalog, un mic ghid al îmbătrânirii sănătoase.  

 

Prof. Lavinia Bârlogeanu, psihoterapeută:  Este important să ne uităm și la sănătatea emoțională. Vedem în oglindă că timpul trece și atunci să ne punem întrebarea: cum fac ca viața mea să nu se irosească? Ce am de făcut important acum?

*episodul aici

Dr. Daciana Toma, medic de familie: Suntem responsabile de sănătatea noastră. Să nu ne așteptăm să vină cineva din afară să aibă grijă de noi. Trebuie să fim proactive și să ne gândim: cum vrem să fim peste 10, 20, 30 de ani și ce măsuri putem lua ca să ajungem acolo. Analizele sunt importante: analizele de bază, controlul ginecologic și testul Papanicolau, ecografia, mamografia.

*episodul aici

Dr. Gabriela Agape, medic de familie: Îmbătrânirea este inevitabilă, dar putem influența modul în care îmbătrânim. Mi-au plăcut mult termenii de îmbătrânire cronologică (cea din buletin, aici nu avem cum să intervenim) și îmbătrânire biologică, pe care o putem influența și încetini prin alegerile de stil de viață: mai multă mișcare, odihnă, alimentație. Tot mai multe studii leagă dieta mediteraneană de longevitate.

*episodul aici

Dr. Roxana Bohîlțea, medic ginecolog: Avem nevoie de o absență de 12 luni a menstruației ca să declarăm menopauza. Nu trebuie să asociem menopauza cu procesul de îmbătrânire, cu un declin, ci cu o perioadă în care să ne bucurăm de tot ce am construit până acum. După instalarea menopauzei, este bine să mergem și mai frecvent la ginecolog. Bolile oncologice sunt mai frecvente după vârsta de 50 de ani.

*episodul aici

Dr. Corina Gică, medic ginecolog: Este bine să avem grijă de sănătatea vaginului nostru pe măsură ce trece timpul și să evităm orice ar putea dezechilibra flora vaginală: spălăturile intravaginale (recomandate doar în anumite situații), cremele, gelurile de duș cu tot felul de ingredient nu tocmai sănătoase.

*episodul aici

Dr. Iulia Roșu, medic dermatolog: Procesul de îmbătrânire începe mai devreme decât am crede noi. Deci nu atunci când apar primele riduri, ci fix în momentul în care se oprește procesul de creștere (pe la 20 și ceva). Putem folosi creme antirid după 25 de ani și creme antiagind după 40-45 de ani.

*episodul aici

Dr. Ana Capisizu, medic geriatru și gerontolog, coordonatoarea Centrului de longevitate din cadrul Regina Maria: Lipsa somnului îmbătrânește mai repede decât ne-am dori. Stabilirea unei rutine regulate de somn se vede în sănătatea întregului organism. Este bine să avem aceeași oră de culcare și aceeași oră de trezire, să ne expunem la lumina natural a soarelui, în special dimineață, să investim în becuri inteligente și seara să le setăm pe lumina roșie (ajută la producția de melatonină – hormonul responsabil de somn), temperatura din cameră să fie între 18-21 de grade.

*episodul aici

Dr. Antonela Burlacu, medic endocrinolog: Substituția hormonală nu este panaceu universal. Nu toate femeile care intră la menopauză au nevoie de ea. Este recomandată în special femeilor care au bufeuri (10-15 pe zi), transpirații nocturne care afectează calitatea somnului, brain fog (ceață mentală) și doar după o discuție cu medicul specialist care va indica și o serie de analize și investigații. Niciodată după ureche.

*episodul aici

Oana Nicolau, psihoterapeut și psihosexolog: Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât sexul este mai bun dacă avem grijă de viața sexuală pe parcursul anilor în tinerețe. Cum? Investiția în viața sexuală și în relația cu partenerul pot contribui la cum va fi acest capitol în anii ce urmează. La fel de importantă relația pe care o avem cu noi și cu corpurile noastre. Oana chiar propune un exercițiu interesant. Trebuie să ascultați conversația noastră.

*episodul aici

Dr. Oana Rusu, medic de medicină internă: Este bine să reducem consumul de carne (2-3 ori pe săptămână). Pe măsură ce înaintăm în vârstă, digestia noastră nu mai funcționează atât de bine.

*episodul aici

Să ne fie cu folos.

sursă foto: pexels.com

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.