Menu
Sănătatea se învață

„Ce este criza asta de la 40? O regândire a sensului și a scopului.” Mesajele cu care am rămas de la psihoterapeuta Raluca Anton, invitata mea în podcastul „e vremea mea”

Episodul șapte din podcastul „e vremea mea” are două invitate mi-nu-na-te. Ești pregătită? Laura povestește cu Irina-Margareta Nistor despre îmbătrânire, iar invitata mea este psihoterapeuta Raluca Anton. Doamne, ce mult mi-a mai plăcut discuția noastră – am vorbit despre criza de la 40 de ani, despre pierdere, moarte și doliu. E un episod cu râs și plâns (cred că e episodul în care am plâns cel mai mult. Și nu am plâns doar eu și Raluca. Toată echipa)

Aici este toată discuția. Te rog să îți faci timp să o asculți/vezi dacă nu ai făcut-o deja.

Iar aici sunt mesajele cu care am rămas eu după ce am povestit cu Raluca.

Noi nu avem modele de femei care înaintează în vârstă cu demnitate și care vorbesc despre asta cu eleganță și cu încredere în propria persoană. De foarte multe ori, ne și retragem în noi. Noi suntem cei care nu ne mai arătăm. Dacă am fi o generație de oameni care am veni cu asumare în fața oamenilor: da, am înaintat în vârstă, dar încă mai am lucruri de făcut și spus. Aevm nevoie de astfel de repere.

Avem nevoie să fim văzuți unii de alții.

Avem nevoie de acele șezători în care să ne conectăm și să vorbim despre ce ni se întâmplă.

Ce este criza asta de la 40? O regândire a sensului și a scopului. Vine cu tot felul de conștientizări. Vine cu dureri.

Nu ne învață nimeni să vorbim despre moarte.

Noi nu mai jelim – nu mai plângem pierderile noastre.

Avem câteva etape în dezvoltarea minții noastre când procesăm experiența morții în copilărie. Nimeni nu ne spune asta. Apare mai întâi pe la 6 ani – când copiii își dau seama că unii oameni pleacă și nu mai vin înapoi, dar pentru că încă există un rest de gândire magică, apare chestia asta că la un moment dat o să se întoarcă cumva. Mai există un moment – se numește anxietate față de moarte undeva pe la 8 ani când realizează adevărul că cineva care moare nu se mai întoarce niciodată și că rămâne doar în amintirea noastră și doar în experiența noastră interioară. Noi, adulții, avem tendința să le ascundem, să îi păcălim, însă sănătos este să stăm la masă și să le spunem copiilor pe înțelesul lor.

Cu ce idei a rămas Laura după acest episod, vezi aici. Iar pe acest link poți să alegi să te uiți la oricare dintre episoadele anterioare. Chiar și din primul sezon. Mulțumim și sperăm tare mult să fie de folos.

Podcastul E vremea mea este realizat după un concept al Laurei, este produs de DeciSePoate și găzduit de Pacientul 2.0.
Gazde suntem eu și Laura Ivăncioiu.
Creative guru (regie, lumini, camere, montaj, generic) este Ivona Dorohoianu.
Producător este Lucian Ioniță.
Logo-ul a fost creat de Alexandra Ioana Radu.

Sponsori sunt Manhae – gamă de suplimente alimentare pentru femei, Alphega, DeLonghi, Regina Maria Rețeaua Privată de Sănătate, Roche, MSD, Genekor.

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.