Nu am prins șezătorile de altădată, atunci când femeile se adunau să coasă, să împărtășească povești, să râdă, să plângă și să fie acolo unele cu altele și unele pentru altele. Le știu doar din amintirile bunicilor mele, din felul cald în care vorbeau despre ele.
Și totuși, ceva din magia lor a rămas cu mine și cu Magda și Victoria, colegele mele de la MIA – Ambasadoare de prevenție: dorința de conectare, de sprijin și de a crea un spațiu în care să ne simțim văzute și înțelese și în care să aducem specialiști care să ne vorbească despre sănătatea noastră fizică și emoțională. Așa ne-a venit ideea să organizăm șezători urbane de sănătate.
Prima Șezătoare – Despre Relații. Cu mine. Cu tine. Cu noi
Într-o seară rece de decembrie, într-o locație minunată, la un ceai aromat și o cafea bună, am avut prima întâlnire. Tema noastră? Relațiile. Am pornit de la ideea că jonglăm zi de zi cu multiple roluri – parteneră, mamă, fiică, prietenă – dar adesea uităm de relația cea mai importantă: cea cu noi însene.
Alături de noi a fost Bogdana Păcurari, psihoterapeut de cuplu și familie cu peste 15 ani de experiență. Bogdana ne-a învățat cum să ierarhizăm relațiile din viața noastră, cum să le prioritizăm și, mai ales, cum să găsim echilibrul între ele pentru ca, la finalul zilei, să fim bine cu noi și cu cei dragi.
Un moment special al întâlnirii a fost jocul cu cardurile terapeutice – fiecare participantă a tras câte un mesaj care părea să se potrivească perfect cu povestea personală. Am explorat și o metaforă simplă, dar extrem de puternică, un reminder de care să ne folosim ca să fim cât mai ancorate la noi: „Metafora merelor”. Mie mi-a plăcut mult exercițiul și mi-am propus să fiu ceva mai atentă la coșul meu. 🙂
Uitați despre ce este vorba:
Pe scurt, în fiecare zi avem 10 mere, care simbolizează energia noastră. Nu avem 15, nici 20 – doar 10. Cum folosim aceste mere? Câte rămân la finalul zilei? Metafora ne încurajează să ne verificăm pulsul zilnic și să fim conștiente de resursele noastre, de felul în care le folosim astfel încât, la finalul zilei, să nu rămânem doar cu un cotor.
Somnul – este important să dormim cel puțin 7 ore. Multe dintre cele de mai jos le putem recupera. Nu și somnul. Somnul este singura resursă care nu se recuperează. Ce am pierdut, e pierdut.
Alimentația – Deciziile alimentare sunt influențate de odihnă. Tot mai mulți specialiști recomandă dieta mediteraneană.
Mișcarea – Studiile arată că mișcarea constantă e cel mai bun aliat al sănătății. O știam deja, însă cred că avem nevoie să ne amintim de asta iar și iar.
Viața profesională – Să găsim sens și dezvoltare în ceea ce facem.
Relațiile – Să înțelegem propriile nevoi și să construim relații sănătoase.
Sper să vă fie și vouă un instrument util. Noi abia aștept să ne revedem la următoarea Șezătoare Urbană de Sănătate. Avem în plan câteva întâlniri taaaare faine pe care le anunțăm pe pagina de FB MIA – Ambasadoare de prevenție.
Povestea MIA- Mă Iubesc (de) Azi continuă… Ne vedem curând. Mulțumim mult doamnelor care au fost cu noi la prima #sezatoareurbanadesanatate.
Mulțumim, Third Place, FreyWille, Mustela, Gravează povestea ta și Cofetăria Armonia.
Povestea primei întâlniri în câteva imagini. Mai multe pe pagina noastră de Facebook.
![](https://monicaradulescu.eu/wp-content/uploads/2024/12/DSC07154-1024x683.jpg)
![](https://monicaradulescu.eu/wp-content/uploads/2024/12/DSC07260-1024x683.jpg)
![](https://monicaradulescu.eu/wp-content/uploads/2024/12/DSC07537-683x1024.jpg)
No Comments