Menu
Sănătatea se învață

Irina Oproiu, medic ginecolog, specialist în infertilitate: „Soluția pentru a preveni infertilitatea este informarea. O idee bună ar fi ca pe pachetele de prezervative sau pe anticoncepționale să se scrie informații despre fertilitate.”

Ce treabă bună fac cei de la clinica Gynera cu webinariile lor despre fertilitate. Am moderat și eu unul de curând și am povestit aproape o oră cu dr. Irina Oproiu și dr. Roxana Bodea, ambele medici ginecologi specialiști în infertilitate, despre miturile fertilității, despre ce înseamnă infertilitatea, când este cazul să ne îngrijorăm și ce analize ne arată cum stăm cu fertilitatea. Am rămas cu câteva informații utile pe care le las aici pentru voi și sper să ajungă la cât mai multe femei.

Că fertilitatea este capacitatea naturală a corpului nostru de a da viață, o știam deja. La fel cum există o vârstă ideală pentru a face asta – 25 de ani. Sigur că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg sau ce spun medicii și știința că funcționează cu alegerile pe care le luăm. Unele cupluri fac copii mai devreme, altele mai târziu, iar altele deloc și este perfect în regulă dacă asta își doresc.

Ideea este că e bine să știm că, atunci când vorbim de fertilitate și copii, vârsta femeii este foarte importantă și asta pentru că rezerva ovariană scade odată cu trecerea anilor. Mai simplu de înțeles este că, noi, femeile, ne naștem cu un număr de ovocite care scad pe parcursul vieții.

Bărbații au ceva mai mult noroc. Imediat și explicația. Procesul de spermatogeneza este ciclic și se formează în decursul a nouăzeci de zile. Adică o dată la trei luni, testiculele bărbaților produc celule noi. Norocoși, așa cum spuneam și mai devreme. Asta nu înseamnă că ei sunt fertili toată viața. Medicii spun că un bărbat este fertil până aproape de 40 de ani dacă nu sunt alți factori care să îi afecteze fertilitatea. După 40 de ani, ea scade ușor.

Însă, pentru ambii parteneri, contează stilul de viață. Mediul în care trăim, ceea ce mâncăm, aerul pe care îl respirăm, stresul pe care îl simțim se răsfrânge asupra sănătății noastre, deci implicit asupra fertilității.

Ce schimbări putem face noi care să ne ajute pe termen lung și despre care am vorbit în timpul live-ului? Iată câteva măsuri pentru a crește fertilitatea:

Stilul de viață chiar contează. Renunțați la fumat și sfătuiți-l pe partener să facă același lucru. Acolo unde este cazul. Este important să știm că fumatul afectează calitatea ovocitelor, iar ultimele studii arată că o femeie care fumează va intra la menopauză decât alta care nu fumează. Vorbim aici inclusiv de fumatul țigărilor electronice. Spermatozoizii sunt și ei afectați și medicii spun că pentru a observa o îmbunătățire a spermogramei, este bine ca bărbații să renunțe la fumat cu cel puțin trei luni înainte de a decide că își doresc un copil. De ce trei luni? Spuneam și mai sus că testicolele bărbaților produc spermatozoizi noi în acest interval.

Este important să slăbiți dacă aveți kilograme în plus. Obezitatea are un rol important atunci când vine vorba de fertilitate și medicii spun că ajută și dacă slăbiți 5% din greutatea totală.

 

Mâncați sănătos. Pentru o sarcină fără probleme, sunt recomandate acidul folic, vitamina D dacă nu este în limite normale, antioxidanți vitamina C și coenzima Q10 la recomandarea medicului.

Nu consumați alcool și cafea în exces.

Gestionați mai bine stresul. Ușor de zis, greu de făcut. Vreau să cred că nu imposibil. Nu am descoperit secretul, dar lucrez la asta.

Mergeți periodic la medicul ginecolog. Despre asta nu mă voi opri niciodată să vorbesc și să vă încurajez să o faceți indiferent că vă doriți sau nu un copil. Pe lângă controlul ginecologic, este bine să verificați rezerva ovariană. Este un test care se numește AMH, se recoltează din sânge și spune exact câte ovocite avem. De asemenea, AMH-ul trebuie completat de o ecografie transvaginală care arată numărul foliculilor prezenți pe fiecare ovar. Ideal este să fie 7-8 foliculi pe fiecare ovar și este un semnal de alarmă atunci când numărul lor este de 2-3. Ecografia transvaginală trebuie făcută anual, nu neapărat ca să urmărim fertilitatea, ci să ne asigurăm că totul este în regulă. Testul AMH este bine să fie făcut la vârsta de 30 de ani, fie că suntem, fie că nu suntem într-un cuplu. Dacă rezultatul este bun, poate fi refăcut la 2-3 ani, dar obligatoriu la 35. După vârsta asta, fertilitatea scade și este important să știți cam pe unde vă aflați, mai ales dacă vă doriți o sarcină.

Închei articolul cu un mesaj al medicului Irina Oproiu. Mi-a rămas asta în cap: „Soluția pentru a preveni infertilitatea este informarea. O idee bună ar fi ca pe pachetele de prezervative sau pe anticoncepționale să se scrie informații despre fertilitate”. Chiar avem nevoie să ne informăm mai mult ca să știm ce alegeri să facem.

Înregistrarea discuției este aici.

Să fie cu folos.

sursă foto: pixabay.com

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.