La primul material pe care l-am făcut despre sarcină și naștere în România, atunci când lucram în televiziune, am avut un șoc. Trăim în țara mamelor care nasc înainte de a deveni femei, nașterea prin cezariană este prima opțiune chiar și atunci când nu este necesară și avem cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa.
În România, lipsesc multe, iar unul care doare tare este educația sanitară. Aici intră și educația pentru preconcepție, despre care se vorbește puțin spre deloc și despre care nu știu nici măcar femeile care au peste 30 de ani. Însă, unele studii arată că pregătirea de dinainte de sarcină poate crește șansele ca femeia să rămână gravidă și chiar reduce riscul de avort spontan sau de malformații congenitale.
Așa că i-am propus Laurei Mustață, medic ginecolog la clinica Nativia, să facem un material informativ despre analizele și investigațiile înainte de sarcină. După ce am reascultat interviul cu Laura, am ajuns la ideea că este nevoie realmente de un P-A-C-T (termen folosit și de Centers for Disease Control and Prevention, dar readaptat în articol). Un PACT pe care să îl facă femeile cu ele însele ca să fie cât mai sănătoase înainte de a concepe un copil.
Astfel:
P. Planifică un consult la ginecolog
Primul pas ar fi să planifici o vizită la medicul ginecolog dacă vrei să concepi un copil în viitorul apropiat. Împreună cu doctorul poți face un plan despre cum se vor desfășura lucrurile încă dinainte de a rămâne însărcinată.
„Sunt bucuroasă atunci când am paciente care îmi spun: am venit la un control de rutină, nu sunt însărcinată, dar vreau să concep un copil în viitorul apropiat și vreau să știu ce analize trebuie făcute înainte.”, spune dr. Laura Mustață.
La prima consultație, ginecologul face și anamneza, adică adună informații despre starea ta de sănătate, despre ciclul menstrual, eventualul istoric de infecții vaginale, despre posibile afecțiuni care ar putea să afecteze conceperea copilului și îți poate recomanda acidul folic uneori chiar și cu 3-6 luni înainte de a rămâne însărcinată (acidul folic ajută la formarea sistemului nervos central la copii și se ia în primul trimestru dacă femeia nu a apucat să ia preconcepțional).
A. Analize
Următorul pas este să faci un set de analize pe care medicul îl recomandă în timpul primei consultații.
„Analizele sunt destul de similare cu setul de analize pe care îl dăm și gravidelor la început de sarcină, dar dacă vorbim de femei care au o boală cronică sau se știu cu o problemă de sănătate, e bine să luăm în calcul că ar fi bine să echilibrăm o afecțiune de fond, deci recomand ca femeia să meargă la medicul specialist și abia apoi luăm decizia cea mai bună pentru momentul de a concepe.” (Laura Mustață, medic ginecolog, Clinica Nativia)
Sunt incluse mai multe analize:
Analize uzuale
Test Babeș-Papanicolau
Grupa sanguină și Rh
Secreție vaginală (este foarte importantă dacă nașterea va fi una naturală)
Ecografie de evaluare a uterului și a ovarelor
Analize de boli infecțioase: hepatită B, hepatită C, HIV și sifilis (recomandate ambilor parteneri)
Complexul Torch – sunt analize pentru un grup de infecții care pot fi transmise de la mamă la copil: toxoplasmoză, rubeolă, citomegalovirus
Rezerva ovariană, aici depinde de vârsta femeii. Dacă femeia are peste 35 de ani, este recomandată și această analiză. Între 20 și 35 de ani, numărarea foliculilor la ecografie este suficientă.
C. Ce stil de viață ai?
Mergem mai departe cu o întrebare, la care să îți răspunzi sincer: CE stil de viață ai? Fumezi? Consumi alcool? Ce mănânci?
Este bine să faci schimbări acolo unde este cazul, dar fără să pui presiune mare pe tine. Pas cu pas. Asta pentru că stresul îți poate sabota toate eforturile de a rămâne însărcinată.
„Un echilibru în tot ceea ce înseamnă alimentație-somn-mișcare-stres e bine să existe pentru sănătatea generală a organismului și cu atât mai mult pentru sănătatea femeii însărcinate.”, spune dr. Mustață.
T: Timp
Dincolo de vârsta la care este recomandat din punct de vedere medical să rămâi însărcinată (după 35 de ani scade rezerva ovariană), este momentul să îți găsești un ginecolog care să îți ofere empatie, încredere și TIMP în care să stea să îți explice pe înțelesul tău tot ce ai nevoie. Medicul ginecolog este unul dintre medicii cu care trebuie să construiești o relație pe termen îndelungat. 🙂
Sper să îți fie de folos informațiile.
Mai jos, o parte din interviul cu dr. Laura Mustață:
sursă foto: unsplash.com
Attachments
- laura mustata (68 MB)
No Comments