Menu
Sănătatea se învață

Nouă informații utile despre testul Papanicolau. Le-am aflat, vi le spun și vouă

Nu știu voi cum ați fost, eu sigur nu am ajut așa mare grijă de mine până la vreo 30 de ani. Dar dintre toate investigațiile, cred că pe una singură nu o ratez în niciun an: testarea Papanicolau, o metodă de screening a cancerului de col uterin, unul dintre cancerele de care eu mă tem cel mai tare. Poate și pentru că am pierdut o prietenă foarte bună din cauza lui.

Scriu despre asta în speranța că o să vă conving să mergeți și voi și să le amintiți și femeilor din viața voastră. Am făcut o listă cu nouă lucruri pe care este bine să le știm despre testarea Babeș-Papanicolau. Chiar, știați că testul a fost inventat de medicul român Aurel Babeș în anul 1927?

Articolul l-am scris cu ajutorul doctorului Ioan Boleac, ginecolog. Material video este mai jos. 

  • Ce este testul Papanicolau?

Testul Papanicolau este un test de screening, deci nu pune diagnostic, spune medicul Ioan Boleac. „Ce facem noi, medicii? Recoltăm niște celule de la nivelul colului uterin și apoi le trimitem la citolog, care le analizează. Testul Papanicolau poate să indice dacă există sau nu o leziune cervicală. Diagnosticul leziunii de pe col se pune prin colposcopie și biopsie cervicală.

  • Care este diferența între testul Papanicolau în mediu lichid și cel convențional

Știam că se poate recolta în mediu lichid și convențional, dar abia acum am înțeles care e diferența între ele. „Diferențele sunt următoarele: atunci când facem un test convențional, luăm proba pe care am recoltat-o de la nivelul colului și o expunem pe o lamă de sticlă cu instrumentul cu care am colectat-o. Folosim o soluție fixatoare și proba poate fi interpretată de citolog. Citologia din mediul lichid implică transferul celulelor colectate într-un mediu de transport lichid. Procesarea și transferul pe lamă au loc ulterior. Avantajul acestei metode este că celulele sunt distribuite pe o suprafață mult mai mică și poți înlătura suprapunerea celulară, sângele, mucusul cervical și astfel se asigură o interpretare mai ușoară a probei. Un alt avantaj este că ea poate fi interpretată și automat de către un soft. Astfel, rezultatele testului în Papanicolau lichid ar fi superioare, dar ambele tipuri de teste sunt acceptate ca metode de screening.”

  • Recoltarea testului Papanicolau nu este dureroasă – al treilea lucru important pe listă.

Sunt foarte multe femei care se tem de procedură. Există poate o ușoară jenă, dar nimic care să ne împiedice să mergem la medic.

  • Care este rolul testului Papanicolau

Testul are un rol important: screeningul cancerului de col uterin. În România, foarte multe femei primesc diagnosticul ăsta. Din păcate, multe foarte sunt tinere.

„Rolul lui este să găsim leziunile cervicale preinvazive, pe care le putem îndepărta sau dacă, din nefericire, s-a ajuns la cancer cervical, să îl descoperim în stadii incipiente, care pot fi tratate cu succes.”, spune Ioan Boleac. 

  • Condiții de recoltare a testului Papanicolau

Doctor Ioan Boleac: „Testul trebuie făcut la minimum 24 de ore, dar în mod optim la 48 de ore de la orice sângerare pe cale vaginală, deci nu trebuie făcut la menstruație, apoi 48 de ore de la contact sexual, duș intravaginal, ovule sau creme contraceptive. ”

  • Testul Papanicolau nu este folosit pentru diagnosticul infecțiilor vaginale.

Pentru a afla dacă ai sau nu o infecție vaginală, aici se poate face un test de secreție.

 

  • La ce interval de timp trebuie repetat testul Papanicolau

„Ghidurile internaționale l-au trecut la o perioadă de trei ani. Nu sunt convins că se aplică la țara noastră. Chiar și în orașele mari, nu ești convins ca ginecolog că pacienta vine regulat. Noi avem tendința să îl facem mai des: la doi ani, la un an. Ultimele recomandări sunt la trei ani, dar asta presupune ca femeia să vină regulat la control.”

  • De la ce vârstă se face testul Papanicolau

„Testul trebuie făcut la 21 de ani sau la doi ani de la debutul vieții sexuale. Ghidurile recomandă să se înceteze screeningurile la vârsta de 65 de ani cu condiția ca pacienta să fi avut trei rezultate negative consecutive în ultimii 10 ani. ”, spune ginecologul.

  • Vaccinarea antiHPV nu ne scutește de test

Testarea se face inclusiv femeilor care s-au vaccinat antiHPV. În funcție de vaccin, acesta acoperă 2 tulpini sau 4 tulpini, dar nu ai de unde să știi cu ce tulpină te întâlnești.

Să fim sănătoase și să ne fie de folos informațiile.

 

Cu drag,

Monica

Attachments

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.