De la faptul că tot ce punem în farfurie se vede pe pielea noastră până la cum am ajuns să ne ascundem imperfecțiunile de pe față cu zeci de straturi de fond de ten, am vorbit cu Patricia Rusu, nutriționist.
Odată cu discuția noastră, mi-a venit în minte un lucru pe care mi l-a confirmat și ea: degeaba ne dăm cu toate cremele care promit că fac minuni dacă nu avem grijă la ce mâncăm. Intestinul și pielea sunt conectate între ele și, în momentul în care apar probleme la nivelul pielii, în special al feței, e semn clar că acolo există un dezechilibru intestinal.
Așadar, din interviul cu Patricia, am aflat 5 lucruri utile despre și pentru sănătatea pielii. Sper să vă fie și vouă de folos.
Intestinul este numit și al doilea creier.
Probabil că ați mai auzit sau citit despre asta. Creierul și intestinul sunt conectate unul cu celălalt prin nervi care se deplasează în jos către intestin și semnalează atunci când este momentul să se odihnească sau să digere ce am mâncat.
Atunci când funcționează corespunzător, printre multele sale funcții, intestinul se ocupă și de eliminarea toxinelor din corp. Una dintre căile prin care face asta este pielea. Treabă grea și vorbim puțin mai jos despre problemele care apar la nivelul ei atunci când alimentația este haotică. Și nu doar alimentația.
Stilul de viață dezordonat se oglindește la nivelul pielii.
Mâncăm pe fugă, sărim peste mese, nu suntem atente la combinațiile alimentare și, în plus, mai dormim ȘI prost. Vă regăsiți aici? Toate aceste aspecte nu fac altceva decât să dea peste cap întreg organismul și chiar dacă venim apoi cu alimente sănătoase, să nu ne mai mirăm că nu se absorb în corp și că nu ne mai fac bine. Iar atunci când apar acneea adultă, pustule sau pielea este uscată, primul lucru la care trebuie să ne gândim este sănătatea intestinului.
Consumul de zahăr, produsele făinoase și lactatele fac rău pielii.
Alimentele procesate, bogate în zahăr produc mai multă insulină decât are nevoie corpul nostru și asta va duce la înfundarea membranelor celulelor, deci și a porilor epidermei, iar mai apoi la acnee, spune Patricia.
De aceea, este bine să renunțăm la tot ce conține zahăr și amidon. Zahărul îl putem înlocui cu îndulcitori naturali, cum ar fi mierea, dar și ea consumată cu măsură.
Nu uităm nici de produsele făinoase și lactate, care pot cauza acnee. Și aici putem reduce sau, și mai bine, înlocui. De exemplu: în loc de făină alba și orez alb alegem variantele lor integrale, car vin cu fibre și nutrienți benefici pentru tractul digestiv și tranzitul intestinal. Laptele poate fi înlocuit cu băuturi de origine vegetală.
„Dacă, totuși, doriți să consumați lactate, alegeți-le pe cele fermentate și nu le combinați cu fructe sau alți carbohidrați precum cereale, fructe uscate, pentru că grăsimile din lactate vor face ca fructele să petreacă prea mult timp în stomac, să fermenteze și asta va fi extrem de dăunator pentru corpul vostru, ducand la balonare, flatulențe și la o creștere a inflamației în tot corpul, la simptome, iar aici se include și acneea exacerbate.”, ne sfătuiește Patricia.
Legat de alimentația fast-food, mi-a plăcut abordarea blândă a Patriciei. Sigur că ar fi mai bine să eliminăm complet tot ce înseamnă pizza, paste din făină albă și cartofi prăjiți și să consumăm alimente proaspete, cât mai puțin procesate, Patricia spune așa: „urmați regula 80% <<ce e corect>>, 20% <<ce-mi place>> și veți vedea rezultate în timp relativ scurt.”
Să nu uităm de combinațiile alimentare. Sunt de evitat asocierile între proteina animală, carne sau lactate, și carbohidrați complecși: făinoase, cereale, amidonoase. Explicația este una cât se poate de simplă: corpul consumă multă energie atunci când le procesează. Astfel, timpii de digestive se dublează și apar balonarea, starea de somnolență după masă și dereglări ale sistemului digestiv. Spuneam mai devreme că el este „responsabil” pentru absorbția de vitamine, minerale și nutrienți ce merg spre piele și celelalte organe. În momentul în care procesul nu se întâmplă așa cum trebuie, acest lucru se va vedea imediat la nivelul pielii.
Mineralele și vitaminele ajută pielea.
Dacă vă întrebați care sunt mineralele și vitaminele pentru sănătatea pielii, Patricia recomandă zincul, seleniul și vitaminele D, E și C.
Seleniul este în toate plantele verzi. Zincul îl găsim în spanac, ciuperci, fructe de mare. Vitamina D o luăm din soare, iar vitamina E din plantele verzi: valeriană, kale, rucola, rozmarin, cimbru, leuștean, dar și din nuci și semințe. Vitamina C există din abundență în roșii, fructe mov (mure, afine, coacăze, zmeură, merișoare), citrice (portocală, grapefruit, lămaie).
Un rol important pentru sănătatea pielii îl are și hidratarea. Nu uităm că suntem 70% apă, nu-i așa? 😊 Atunci când nu suntem hidratate, sigur se va vedea și la nivelul pielii.
Noi nu digerăm doar alimente, ci și emoții.
Suntem obosite cronic, nu mai știm cum să bifăm toate to do-urile de pe check list-ul zilei și ajungem să mâncăm compulsiv chiar dacă nu ne este foame. Cum se întâmplă asta? Folosim mâncarea pe post de ajutor pentru a depăși anumite emoții. Ne mâncăm emoțiile, cum ar zice Patricia și, din păcate, alimentele care ne aduc confortul emoțional sunt și cele mai pline de calorii: ciocolată, înghețată, chips-uri, pizza și cartofi prăjiți. Iar de aici până la a avea probleme cu tenul nu este decât un pas.
„Mă trezesc cu tenul încărcat și intru în circuitul acela vicios în care îmi este rușine cum arăt, mă bicuiesc că iar am mâncat ce nu trebuie. Ne mai mirăm că foarte multe femei își ascund trăsăturile frumoase cu tone de make-up. Asta este mult mai rău. ”, spune Patricia.
În loc de încheiere
Un singur lucru vreau să vă mai spun. Este, de fapt, o concluzie a discuției noastre, pe care eu aș printa-o și aș citi-o zilnic, ca să nu uit că suntem responsabile pentru felul în care ne arată pielea, dar și pentru cum ne simțim.
Patricia Rusu:
„Normalitatea este să înveți despre modul de funcționare a corpului tău, implicit și a modului în care funcționează sistemul tău digestiv – să devii curios cu ce se întâmplă atunci când mănânci o alună, un hamburger, o salată, un fruct. Ce face corpul tău pe interior cu acele combinații alimentare, să fii pe fază cum te simți după ce mănânci ceva… Asta e, pentru mine, o nouă normalitate de care uităm complet – reîntoarcerea la ideea de a face din carcasa asta a noastră, corpul, casă. Noi ne comportăm, mai degrabă ca și cum ar fi un coș de gunoi, un dressing dezordonat unde avem de toate: haine bune și murdare, vechi și noi și nu mai înțelegi nimic, nu mai găsești nimic pe acolo. Gusturile se educă. Să nu uităm asta. Eu lucrez mult pe păcălirea minții noastre. Funcționează. O păcălești până o educi. ”
sursă foto:
arhivă Patricia Rusu
unsplash.com
No Comments