Menu
Sănătatea în prim plan

Podcast Cancere de sânge

 Zic mereu că într-o viață viitoare sper să fiu bărbat și să am voce de radio. Până atunci, m-am apucat de podcast. Și îmi place.
 
 
M-aș bucura să îl ascultați pe cel de jos. Sunt corespondențe între pacienții cu cancer de sânge și salvatorii lor, cei care au donat pentru bolnavi celulele stem hematopoietice, singurul tratament care îi putea salva.
Legea nu le permite să se cunoască, dar pot comunica anonim prin intermediul Registrului – Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Noi am primit aceste scrisori și le-am transpus în materialul ăsta audio.
 
Au pus voce Sabina Lazăr, Dragos Sebastian Gh, Lorenzo Radu și Alex Crăciun. Mulțumeeesc!
 
Sper să simțiți și voi emoția. S-a muncit cu drag.
Aaaa…. și să vă înscrieți în Registru. 🙂 E nevoie de cât mai mulți oameni care să se înscrie în Registru. Cu cât sunt mai mulți din aceeași țară, cu atât cresc șansele de compatibilitate. 

Las și scriptul. 

Acest podcast este un proiect al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoieice și Societății Române de Transplant Medular.

JINGLE

Sunt Monica Rădulescu și asculți un material despre cum oameni simpli, ca mine și ca tine, pot face minuni pentru cei aflați în suferință: pacienți cu un cancer de sânge. Oameni pe care nu îi cunoaștem și pe care, cel mai probabil, nu îi vom cunoaștem niciodată. Dar de la care un simplu mulțumesc primit este suficient. Pentru că este firesc să ajuți pe cineva atunci când TU ești UNICA lui șansă la viață.

JINGLE

actorii citesc:

voce B

Draga mea rudă de sânge, mă gândesc la tine foarte des.

 voce F

Celulele tale sunt foarte puternice și le-au înlocuit pe ale mele 100%. E cel mai bun lucru care mi s-ar fi putut întâmpla și sunt recunoscătoare pentru asta în fiecare zi.

 voce B

Datorită ție, mă pot bucura de frumusețea naturii! Sunt în viață!

 voce F 

Să știi că ai o soră într-o altă țară care te iubește mult și se gândește la tine.

 JINGLE

VO

Sunt cuvintele de mulțumire ale unor pacienți cu un cancer de sânge care trăiesc datorită transplantului de celule stem hematopoietice. Un nume greoi, știu, dar care, pentru un om diagnosticat cu o boală așa gravă cum este cancerul, procedura medicală înseamnă un singur lucru: VIAȚĂ. Și bucurie pentru toți cei din jurul lui.

JINGLE

voce F:

Cred că sunt oameni care sunt foarte fericiți după acest transplant. Nu știu dacă ești un tată iubit, soț, frate, bunic. Dar sigur ești prietenul cuiva. Sper din toată inima că te va ajuta. Sunt foarte încântată, pentru că ai aproape aceeași vârstă ca tatăl meu.

 VO:

În lume, la fiecare 3 minute, cineva este diagnosticat cu un cancer de sânge. Pentru cei mai mulți bolnavi, soluția este transplantul de celule stem hematopoietice.  Pentru efectuarea lui, este nevoie de un donator compatibil, iar găsirea acestuia a fost multă vreme dificil de realizat. Chiar imposibil, de foarte multe ori, în special în acele cazuri în care pentru pacient nu exista un donator compatibil în familie. De aceea, a fost nevoie de un cadru legal pentru asta. Din 2013, la noi în țară există Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Aici se poate înscrie și dona, atunci când există compatibilitate, orice om sănătos. Voluntar. Iar bucuria să poți salva un om este mare. Însă pacientul și donatorul nu se vor cunoaște niciodată pentru că legea nu permite, dar, prin intermediul registrului, ei pot păstra legătura anonim. Dovadă sunt următoarele scrisori.

JINGLE

Actorii citesc:

voce B:

Hi,

I am your donor. Since transplatation passed few weeks. I hope so that you fell beter from day to day. I know that you fight with leukemia and I have a hope that you are going to win with it. Fingers crossed for your recovery.

Best wishes. Your twin from Poland.

voce B:

Bună. Sunt donatorul tău. Cum au trecut câteva săptămâni de la transplant, sper că te simți mai bine de la o zi la alta. Știu că lupți cu leucemia și am speranța că vei câștiga. Toate cele bune! Geamănul tău din Polonia

VO: Registrul donatorilor din România este conectat la registrele din alte 60 de țări, deci salvarea poate veni de oriunde. Pentru că a ajuta un om nu ține cont de profesia pe care o ai sau de limba pe care o vorbești. Pentru că perechea genetică a unui român poate fi din Germania, de exemplu.

voce B:

Salutări, dragă familie, 

Eu trăiesc în Germania și sunt căsătorit, am trei copii (doi dintre ei între 0 și 5 ani). Sunt bucătar șef. Am donat celule stem pentru copilul vostru și sper să îl ajute să se însănătoșească cât mai curând posibil. Pot să îmi imaginez cum v-ați simțit cât ați auzit de diagnosticul de cancer și sper să nu mai treceți niciodată prin stările acestea de speranță, teamă și așteptare.

JINGLE

voce F:

Mulțumesc că i-ați redat dreptul la viață copilului nostru, lucru pentru care vă vom rămâne veșnic recunoscători. Tot ce putem face este să ne rugăm la Dumnezeu pentru dv.

 VO:  

Scrisorile pe care pacienții și donatorii le schimbă între ei îi apropie atât de mult încât ajung să își împărtășească bucuriile din viețile lor.

voce F:

Draga mea sora! Sper că ești bine! Au ramas doar trei luni și te vei căsători. Este emoționant, chiar și pentru mine.  Aș face orice sa te vad in rochia ta alba la biserica. Spunand Da barbatului tau! Știu ca nu este posibil să fiu acolo… Dar crede-mă, în mintea mea voi fi alături de tine!

JINGLE

voce F

Sora mea din alta tara,

Nunta a fost o experiență frumoasă și fericită, pe care mi-o voi aminti cu drag întotdeauna. Mi-aș dori să îți pot trimite fotografii. Rochia mea a fost foarte confortabilă, a fost dantelată și pe forma corpului, fără corset, fără nimic complicat. Am avut și o coroniță din flori cu iederă și o orhidee albă. Machiajul a fost natural. Soțul meu și-a cumpărat costumul din Franța, avea un material foarte drăguț și moale. Mâncarea a fost excelentă, nu mă puteam opri din a mânca prăjituri. Muzica a fost bună, decorul foarte frumos, toată lumea s-a distrat și am auzit doar lucruri bune despre nuntă.

Sănătatea a fost cu suișuri și coborâșuri, recuperarea e mai dificilă decât m-am așteptat, și probabil va trebui să trăiesc cu asta tot restul vieții mele, dar m-am descurcat, iar doctorii spun că va fi mai ușor pe măsură ce trece timpul.

JINGLE

VO: Pentru donatori, bucuria transplantului e la fel de mare.

voce B:

Sper că te-am ajutat în recuperarea ta. Familia mea și cu mine îți urează toate cele bune în viitor. Ne gândim la tine întotdeauna și ne rugăm pentru tine.  Dumnezeu să te binecuvânteze, zâna noastră!

voce F:

Noii mele prietene din România!

De multe ori, noaptea, am privit cerul și m-am gândit la tine.

Mă întrebam ce faci acum, dacă ești un copil, un tată sau o mamă.

După ce am donat, am sunat la agenție și am întrebat unde se

duce sângele meu. Mi-au pus că o femeie de 28 de ani din România va primi sângele meu! Este o nebunie, nu te cunosc, nu am fost niciodată în țara ta, dar mă simt atât de aproape de tine! Ești în mintea mea în fiecare zi!  Cea mai mare dorință a mea este: SĂ CONTINUI SĂ LUPȚI! Sora ta de sânge din Germania

VO:

Chiar dacă, așa cum spuneam mai devreme, legea nu le permite să se cunoască, pacienții și donatorii speră ca într-o zi, să se poată întâlni.

voce B

Încerc în continuare să mă văd cu tine și familia ta, nu renunț!

Mă gândesc la tine foarte des.

 voce F

O dată am sa zbor și eu acolo. Si, dacă destinul vrea, ne vom intâlni și imi poți arăta țara ta frumoasă.

Jingle

VO:

Și tu poți salva o viață a unui om greu încercat. Intră pe site-ul registrului: www.registru-celule-stem.ro și află cum. Este nevoie să se înscrie cât mai mulți oameni. Șansele de compatibilitate sunt mai mari dacă pacientul și donatorul sunt din aceeași țară.

 JINGLE

 VO:

Pentru acest podcast, au contribuit cu vocile lor actorii Sabina Lazăr și Dragoș Gheorghieș. 

Acest material este realizat cu sprijinul Novartis, Janssen și Bristol Myers Squibb.

 

 

 

Attachments

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.