Despre mine n-aș spune că sunt cea mai sportivă persoană pe care ați întâlnit-o vreodată. Ba vă fac și o mărturisire: mi-a fost întotdeauna lehamite să fac (multă) mișcare și, în toți anii ăștia, corpul a dus greul deciziilor proaste pe care le-am luat (scutirea la sport din liceu, una dintre ele). Până să ajung la pilates și yoga, am tot căutat activități pe care să le fac de plăcere, nu să le simt ca pe o corvoadă. Și decizia de a face sport am luat-o destul de târziu, mai ales după ce au început să apară dureri pe ici, pe colo și anume în punctele…esențiale. Dureri de spate care s-au intensificat în perioada asta de izolare.
Am vorbit cu Bogdan Goga, fizioterapeut, despre cum ne-a afectat lipsă sportului în această izolare, dar și cum facem să ne readaptăm la mișcare după două luni de stat în casă.
”E cât se poate de clar că am devenit mai sedentari în izolare. Gândește-te că au dispărut toate mișcările pe care le făceam în timpul zilei. Nu mă refer la sport, ci la mișcările aparent banale, dar consumatoare de energie. Aici intră inclusiv mersul până la serviciu și înapoi, mersul la cumpărături, diversele deplasări pe care le facem pentru necesitățile noastre zilnice. A scăzut acest consum energetic, dar a crescut consumul alimentar. Atunci când stai acasă, parcă îți vine mereu să mănânci ceva, nu să faci mișcare. Și tot ce nu se folosește și nu se antrenează se pierde. E fizică de clasa a șaptea. Nu îmi antrenez cordul și capacitatea de efort, o pierd. Și am pierdut asta în izolare. Câți dintre noi am făcut 10 minute alergare pe loc, de exemplu? Foarte puțini?”, spune Bogdan.
Deși foarte mulți antrenori de fitness au ținut clase gratuite online, nu toți au găsit voința de a se ridica de pe canapea. Dar asta nu e o problemă cu care ne confruntăm de azi, de ieri. Lipsa mișcării este boala societății noastre de câțiva ani buni, iar durerile de spate sunt apar la tot mai mulți oameni din ce în ce mai tineri.
Bogdan Goga, fizioterapeut: Știm astăzi că durerea de spate este cea mai frecventă suferință a omului modern. Au trecut aproape două luni de când a intrat acest lockdown și cred că foarte mulți dintre noi am căzut într-o oarecare letargie și ne este greu să mai găsim entuziasmul. Dacă la început era un elan: ok, stau acasă, dar o să îmi organizez programul în așa fel încât să fac poate pilates sau mă înscriu la diverse alte clase, acum am pierdut din această energie.
Lipsa mișcării poate fi însă poarta care deschide multe alte probleme. O zic toți specialiștii din lume.
”Pe termen lung, sedentarismul este unul dintre factorii descriși pentru majoritatea afecțiunilor de care omul poate să sufere, inclusiv cancerul. Nu este cauza principală, ci unul dintre factori. Pe termen scurt, ne vom simți lipsiți de energie, ne vom simți apatici. Pe termen mediu, o să înceapă niște suferințe mai mari: hernii de disc, tendinopatii, probleme la nivelul articulațiilor, dureri musculo-scheletale, lipsă de putere, lipsă de capacitate de efort sau obezitate. ” , mai spune Bogdan.
Nu sună bine deloc. Atunci ce este de făcut? Cum ne găsim motivația? Dacă am învățat ceva în toți anii ăștia de relație love-hate cu mișcarea, acel ceva a fost să găsesc tipul de clasă care să îmi placă. Și că nu ai nevoie de echipament special ca să faci sport (e doar o scuză), dar și că un orar bine pus la punct contează. Recunosc, aici mai am de lucrat.
”Trebuie să ne recompensăm atunci când ne ținem de programul de mișcare. Dar să ne și pedepsim. Și să ne doară”.
”Aș pune pe listă și recompensa. Să ne recompensăm și să ne pedepsim acolo unde ne doare. Trebuie să te doară între ghilimele, da? Cu ce te poți pedepsi? De exemplu, dacă ai făcut exercițiile, te poți uita la Netflix. Dacă nu, nu. Trebuie să fim cinstiți față de noi înșine și să ne mișcăm. Ne place sau nu, am fost creați să ne mișcăm.”, mai spune Bogdan.
Iar dacă nu știți cu ce să începeți, Bogdan a gândit un program fain de ReAdaptare la Mișcare. Exercițiile sunt simple. Banale chiar, dar cu efect, mai ales dacă vă țineți de ele și le repetați de trei ori pe zi. Toate antrenamentele sunt pe pagina de FB, dar și pe Instagram, iar pe YouTube găsiți câteva mișcări propuse de Bogdan care pot fi făcute acasă de oricine.
sursă foto: unsplash.com
No Comments