Menu
Sănătatea în prim plan

Cu ce mesaje am rămas din episodul cinci din podcastul „e vremea mea”

În ediția cinci din podcastul „e vremea mea” (hehe, am ajuns la jumătate, avem o serie de zece episoade), invitata mea este doamna doctor Gabriela Agape și am vorbit despre dieta antiaging. Laura a povestit cu Mirela Retegan despre îmbătrânire, iar discuția lor este cu râs și plâns. 

Cu ce mesaje am rămas:

Trăim mai mult, dar nu neapărat mai bine, din păcate.

Este bine să ne începem ziua cu un pahar cu apă. 

În lume, există locuri în în care trăiesc cei mai mulți centerari. Acele zone se numesc blue zones. Poți urmări și un documentar despre ei pe Netflix. A, ca să nu uit, am văzut o știre la tv că am avea și noi o astfel de zonă, undeva pe lângă Buzău.

Fast-food-ul și alimentația procesată ne îmbătrânesc.

Alimentația are un rol foarte important în procesul de îmbătrânire și se pare că dieta mediteraneeană ar fi cea mai benefică.

Avem o îmbătrânire cronologică și una biologică. Diferența este simplă. Vârsta cronologică e cea din buletin și nu prea avem cum să o oprim. Însă putem face schimbări în stilul de viață ca să încetinim îmbătrânirea biologică.

Vârsta biologică o putem estima prin lungimea telomerilor (există și teste pentru asta). Ce sunt acești telomeri? Sunt capetele cromozomilor din secvențele de ADN care mențin integritatea acestora în procesul de regenerare. Sună cam complicat, știu, însă, ce trebuie să știm noi este că dacă acești telomeri se micșorează, este accelerat procesul de îmbătrânire și crește riscul de boli cronice. Ce scurtează telomerii? Stresul. Stresul cronic.

Mai e ceva ce îmbătrânește. Inflamația. Ea este responsabilă de majoritatea bolilor cronice. 

 

Cam astea sunt ideile cu care am rămas eu după discuția cu doamna doctor Gabriela Agape. Ascultați și voi podcastul și dacă rămâneți cu alte mesaje, hai să le împărtășim aici. 😊

Materialul integral este aici:

Podcastul „E vremea mea” este produs de DeciSePoate după un concept al Laurei și găzduit de Pacientul 2.0, cea mai mare platformă de sănătate din România.

Gazde: eu și Laura

Creative guru (regie, lumini, camere, montaj, generic) este Ivona Dorohoianu.

De sunet, timpi de producție și bani are grijă Lucian Ioniță.

Logo-ul a fost creat de Alexandra Ioana Radu.

Sponsori sunt Good Days Therapy, Freshful, Dux MD Pharma Solutions, Regina Maria Rețeaua Privată de Sănătate.

 

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.