Menu
Mă Iubesc (de) Azi / Sănătatea se învață

Ce am învățat din campania #grijădesâniităi. Un proiect MIA – Ambasadoare de prevenție

Dacă tu nu pui prevenția pe primul loc, cum ar putea cei dragi ție să o facă?

Este întrebarea care ne-a ghidat campania #𝑔𝑟𝑖𝑗𝑎𝑑𝑒𝑠𝑎𝑛𝑖𝑖𝑡𝑎𝑖, pornită cu prietenele mele cu care am creat conceptul MIA – Ambasadoare de prevenție: Magda Popescu-Biclineru și Victoria Olteanu. Ideea campaniei din octombrie a pornit exact din nevoia pe care o resimțim, ca inițiatoare a unei comunități care promovează grija de sine – aceea de informare medicală avizată.

Știm deja că luna asta este dedicată conștientizării cancerului de sân și este perioada în care auzim cele mai multe informații despre această boală despre care nu trebuie să uităm că, diagnosticată în stadiu incipient, este perfect tratabilă, la fel ca oricare altă boală.În această campanie, ni s-a alăturat Donna Medical Center și le mulțumim tare, tare mult doamnelor doctor Beatrice Median și Mihaela Sebeni, ambele specialiste în senologie imagistică.

Campania s-a desfășurat pe instagram MIA și am avut câteva materiale video cu mesaje tare, tare utile. Am sintetizat și aici ce am învățat din acest demers și cu ce idei am rămas după întâlnirile cu cele două doamne doctor.

  • Ecografia de sân, ca metodă de depistare, se face începând cu vârsta de 30 de ani și până la 40 de ani.
  • Vârsta sau reperul de 30 de ani nu este bătut în cuie. Contează foarte mult ereditatea pacientei, dacă face tratamente hormonale, dacă are un risc crescut de patologie benignă (de exemplu, la 17 ani a avut o formațiune benignă și trebuie urmărită). Avantajul ecografiei este că se face la orice vârstă și pot beneficia de ea femeile însărcinate, fetele de 12-13 ani, dar și femeile de 80 de ani. Ca metodă de diagnostic, ecografia se poate folosi la orice vârstă indiferent de etapa vieții în care se află femeia.
  • Recomandare pentru femeile care au alăptat: este bine să facă ecografia la trei luni după ce au încheiat alăptarea. Ca metodă de diagnostic, din nou, ecografia se poate face oricând.
  • În general, investigațiile imagistice la sâni se fac în a doua săptămână a ciclului menstrual – după ce trece menstruația și până în ovulație. De ce? Sânul nu este dureros, nivelele hormonale sunt mai jos, sânul nu mai este inflamat, nu mai este edemul premenstrual, nu mai e creșterea de estrogen din perioada ovulației și foarte important: fără disconfort pentru femei.
  • Ecografia și mamografia sunt două examene complementare. Medicii pot face mamografie de diagnostic la orice vârstă dacă aduce un plus de informație. Aceeași recomandare este și în cazul ecografiei. Sigur că ecografia este indicată femeilor tinere, însă se poate face ecografie de completare la orice vârstă. În general, ecografia + mamografia sau mamografia + ecografia duc la un diagnostic real în peste 90% din cazuri.
  • De ce nu se recomandă mamografia sub 40 de ani? Sunt 2 motive: 1. Mamografia este o metodă radiologică și folosește raze X. Medicii încearcă să nu o recomande femeilor în perioada fertilă. 2. Atunci când folosesc o metodă imagistică, medicii vor să aibă un diagnostic cât mai clar. La femei tinere, cu sânul dens, diagnosticul este mai puțin precis. De aceea, mamografia și ecografia se completează, nu se exclud.
  • Nu orice nodul înseamnă cancer. Însă orice nodul trebuie diagnosticat. Cei mai dureroși, neplăcuți noduli sunt chisturile (sunt niște noduli cu lichid, care nu se operează). Cancerul este cel mai puțin supărător nodul la dimensiuni mici. Nu doare, nu îl simți. De aceea, atunci când apare un nodul, mai bine nu îl diagnostichezi singură. Spui: mă doare, sigur e bine sau e mic, nu mă doare, nu merg la medic. Cel mai bine este să mergi la medic.
  • Dacă vorbim de mamografia de screening, cu rol de prevenție – de a descoperi precoce orice leziune de la nivelul sânului – este indicată începând cu vârsta de 40 de ani și se realizează o dată la doi ani! De ce 40?
  • Femeile la vârste tinere au sânii denși, cu mult țesut glandular, maschează leziunile, iar mamografia nu ajută, își pierde din sensibilitate. După 40-50 de ani, sânul nu mai este la fel de dens, iar leziunile sunt bine văzute mamografic.
  • Atât ecografia, cât și mamografia, se fac și femeilor cu implanturi mamare, la fel ca oricărei alte femei. Dacă apar suspiciuni, se recomandă RMN mamar fără substanță de contrast.
  • Biopsia este indicată atunci când trebuie să avem un diagnostic de certitudine, respectiv anatomo-patologic, pe o formațiune pe care medicul a descoperit-o fie mamografic, fie ecografic. Biopsia este efectuată de medicul radiolog în cabinet și ghidată ecografic. Este o manevră rapidă, nedureroasă pentru că se efectuează cu anestezie și nu are contraindicații deosebite. Biopsia presupune recoltarea unor fragmente din leziune pentru care trebuie să avem un diagnostic anatomo-patologc.
  • Biopsia nu împrăștie celulele canceroase. Ea este obligatorie pentru un diagnostic de certitudine și rezultatul acelei biopsii stabilește planul de tratament clar și corect.

Mamografia este o investigație radiologică, presupune un grad de iradiere mic, iar beneficiile sunt foarte mari.

  • 3 recomandări pentru când femeia vine la mamografie:

Perioada menstruală este foarte importantă. O mamografie nu se recomandă în perioada premenstruală pentru că sânii sunt sensibili, iar compresia ar putea fi dureroasă. Perioada post menstruală este cea mai indicată, atunci când sânii sunt relaxați.

În ziua în care este efectuată mamografia, nu trebuie folosite deodorante sau antiperspirante. În cazul în care s-a întâmplat asta, tehnicianul trebuie informat. În timpul examinării mamografice, parțial apare și axila, iar antipersiprantele pot mima existența de microcalcificări în axilă.

Din punct de vedere vestimentar, să fie alese două piese vestimentare.

  • Iradierea din timpul mamografiei este una foarte mică, nici măcar cumulată ea nu poate induce apariția unui cancer de sân.
  • Orice leziune descoperită într-un stadiu incipient, are un prognostic mai bun și un tratament mai puțin agresiv.

MIA. mă iubesc (de) azi – este o comunitate dedicată sănătății la feminin, un apel către fiecare dintre noi pentru responsabilizare și conștientizare. Este prevenție, educație și conectare. Fiecare membră MIA este o ambasadoare de prevenție, care duce mai departe informația validată de specialiști în comunitatea de care aparține și promovează sănătatea și bunăstarea femeilor de toate vârstele.

 

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.