Menu
Sănătatea se învață

Decalogul longevității sau cu ce idei am rămas din al 7-lea episod din podcastul E vremea mea

Am ajuns la episodul cu numărul șapte din podcastul „e vremea mea”. Laura a vorbit cu Dana Papadima, iar eu am avut-o invitată pe doamna doctor Ana Capisizu, medic geriatru și gerontolog, coordonatoarea Centrului de longevitate din cadrul Regina Maria.

Las mai jos discuția noastră.

Dacă nu ai timp să o urmărești (deși taaaare m-aș bucura să o faci), las câteva idei cu care am rămas eu. Este un decalog al longevității pe care l-a făcut doamna doctor Capisizu.

  1. Adoptă o alimentație mediteraneeană. Toată lumea vorbește despre asta, nu ne mai surprinde, sunt multe studii, deci hai să o adoptăm. Asta înseamnă să avem mai multe legume, fructe, cereale integrale, grăsimi bune (ulei măsline, pește).
  2. Restricția calorică. Tot mai mulți cercetători vorbesc despre asta, dar este bine să te sfătuiești cu un medic înainte ca să stabiliți un plan personalizat în funcție de nevoile corpului tău.
  3. Hidratează-te. Suntem 70% apă și apa are grijă de fiecare celulă din corpul nostru.
  4. Fă mișcare. Este bine să mergem la sală, însă este și mai bine să facem mișcare constant. Ideal în aer liber.
  5. Îmbrățișează un copac. 🙂 Se pare că japonezii fac treaba asta frecvent. Ei au ginkgo biloba (copacul tinereții), dar avem și noi copacii noștri. Stejarii, de exemplu 🙂
  6. Dacă fumezi, ar fi bine să nu o mai faci. Știu că e simplu de zis, recomandarea asta e peste tot, dar e greu de făcut. Poate te ajută mesajul ăsta: fumatul îmbătrânește.
  7. Stresul este condimentul vieții, spune doamna doctor. Important este să știm cum să îl gestionăm. Atunci când devine cronic, apar o mulțime probleme de sănătate. De asta e bine să învățăm să îl ținem sub control prin diverse tehnici de respirație sau mișcare.
  8. Somnul trebuie să fie o prioritate. Este important să ai aceeași oră de culcare și aceeași oră de trezire. Lumina pentru somn este importantă. Expunerea la lumina naturală a soarelui, în special dimineața, are un efect pozitiv asupra ceasului nostru biologic. Undele scurte de lumină albastră ale soarelui de dimineață ajută somnul de mai târziu. Este bine să avem becuri inteligente, iar seara să le setăm pe lumina roșie. Legat de temperatura din cameră, medicul recomandă să fie între 18-21 de grade.
  9. Nu mânca înainte de somn. De ce? Explicația e simplă. Corpul înțelege că trebuie să stea în stare de veghe cât își face treaba sistemul digestiv.
  10. Redu consumul de alcool.

Și câteva idei extra:

Pentru o îmbătrânire sănătoasă, sunt importante socializarea (în lumea reală), activitățile de voluntariat și, desigur, controalele periodice la medic. Am povestit despre asta într-un alt episod al podcastului. Uite aici, iar dacă vrei să știi cu ce mesaje a rămas Laura după discuția cu Dana Papadima, poți citi aici.

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.