Menu
Sănătatea se învață

40 de informații pe care le-am aflat despre HPV și vaccinare din live-ul #MIAHEALTH

Așa cum știți (sau nu, dar o să tot vorbesc despre asta), împreună cu Victoria Olteanu și Magda Popescu-Biclineru am creat un concept: MIA, adică Mă Iubesc (de) Azi și ne-am luat ca angajament să facem informare medicală de calitate și să vorbim despre prevenție. 

Cum una dintre temele de interes de la începutul anului a fost infecția cu HPV, am decis să facem un live în grupul nostru de FB – Ambasadoare de prevenție. Las toate informațiile mai jos. Ne-a răspuns dr. Laura Mustață, medic ginecolog, și îi mulțumim că și-a făcut timp într-o seară de joi să ne răspundă la tooooaaaate nelămuririle pe care le aveam. 

Înregistrarea live-ului este aici, dar las oricum mesajele principale din discuția pe care am avut-o cu Laura. 

  1. România este pe primul loc în Europa în ceea ce privește diagnosticarea și mortalitatea. 9 femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer de col și 5 femei pierd lupta în fiecare zi din cauza acestei boli.
  2. În peste 90% din cazuri, cancerul de col apare din cauza infecției cu HPV.
  3. HPV înseamnă Human Papiloma Virus și este un tip de virus care se transmite cu preponderență pe cale sexuală (nu din vasul de toaletă sau dacă am atins diverse suprafețe). Vorbim de contact sexual normal, oral, anal. Studiile arată că prezervativul nu protejează de transmiterea acestui virus. Chiar și contactul prelungit – piele pe piele – poate duce la transmiterea acestui tip de virus.
  4. Infecția cu HPV este o infecție virală și se poate transmite foarte ușor.
  5. Factori de risc: fumatul (explicația: afectează imunitatea), alte boli în care imunitatea este afectată: HIV, partenerii multipli, începerea vieții sexuale devreme
  6. Există mai multe tipuri de tulpini – aproximativ 200. Nu sunt toate periculoase. Specialiștii le împart în tulpini de risc înalt și tulpini de risc mediu sau risc scăzut.
  7. Cele high risk cresc riscul de a face leziuni care duc la cancer. Vorbim aici de cancer de col uterin, cancer penian (și bărbații sunt predispuși la a face cancer din cauza infecției cu HPV), cancer orofaringian.
  8. Tulpinile low risk dau acele veruci sau negi genitali. Leziunile care dau aceste leziuni nu duc la cancer, dar ele, odată ce apar pe piele, favorizează o transmitere mai ușoară a virusului. Nu sunt de neglijat.
  9. Tulpini high risk: 16, 18 (implicate în apariția cancerului de col – în peste 95% din cazuri). Pe lângă cele două, mai sunt 31, 33, 53, 58.
  10. Tulpini low risk: 6, 11. Ele sunt responsabile pentru 90% din verucile genitale – care se transmit foarte ușor.
  11. Cum știm că suntem infectate cu una dintre tulpini? Prin testare – genotiparea HPV (din aceeași probă pentru Papanicolau). Există și în cazul bărbaților un test, iar proba se face din secreția uretrală.
  12. Testul Papanicolau și genotiparea HPV sunt două teste diferite, dar se pot face din aceeași probă (dacă recoltarea este în mediu lichid).
  13. Există două tipuri de testare Papanicolau: mediu convențional, adică pe lame, și în mediu lichid. De obicei, medicii preferă varianta a doua.
  14. Genotiparea HPV este recomandată o dată la 5 ani. Asta nu înseamnă că nu mai mergem la ginecolog. Controlul ginecologic este bine să fie făcut anual. Tot atunci, adică la consultul anual, este bine să facem și testul Papanicolau. Dacă decidem să facem co-testare – Papanicolau și HPV – și rezultatele sunt bune, le putem face pe ambele la 3 sau 5 ani, dar asta trebuie discutat cu medicul ginecolog.
  15. În cazul verucilor, tratamentul poate fi indicat de medicul ginecolog sau de medicul dermatolog. În cazul bărbaților, tratamentul va fi recomandat de dermatolog.
  16. Dacă am fost diagnosticate cu HPV, este bine, în primul rând, să știm tipul tulpinii. Apoi, în funcție și de rezultatul testului Pap, sunt recomandate investigații suplimentare. De exemplu, dacă rezultatul este normal, facem colposcopie. Nu este o investigație dureroasă sau invazivă. Medicul folosește un aparat special care are un microscop ce îl ajută să vadă mai clar țesuturile de pe colul uterin și pereții vaginali. De asemenea, folosește niște soluții speciale care să scoată mai bine în evidență dacă sunt sau nu leziuni la nivelul colului și vaginului). Dacă și rezultatul colposcopiei este normal, atunci tot ce trebuie să facem este să ținem sub observație și să refacem testul Pap atunci când recomandă medicul. În cazul unui test Pap modificat, medicul va indica o colposcopie. În funcție de rezultat, medicul poate indica ori să rămânem sub observație ori biopsie. Există biopsie simplă, ERAD sau conizație. O să revin cu o postare separată aici.
  17. Testul Papanicolau presupune recoltarea unor celule de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei periuțe.
  18. Nu orice modificare a testului Papanicolau înseamnă cancer.
  19. Recoltarea testului Pap nu se face în perioada menstruației. Este ideal să facem analiza după menstruație.
  20. Nu putem face testul Pap în fiecare lună. Celulele de la nivelul colului au un ciclu de înnoire și dacă repetăm testul două luni la rând, de exemplu, pot fi recoltate fix aceleași celule de luna trecută. Ele nu au avut timp să se schimbe.
  21. Înainte de recoltarea testului Pap: fără contact sexual cu 48 de ore înainte, fără tratamente intravaginale sau spălături în interiorul vaginului.
  22. De ce nu contact sexual cu 48 de ore înainte de recoltare Pap? Răspunsul este simplu? Să nu existe micro traumatisme la nivelul colului uterin care pot să arate modificări la nivelul celulelor. În plus, sperma poate să modifice PH-ul vaginal și să determine apariția unor dereglări la acel nivel. Testul nu va fi valid. Celulele nu ar fi suficient de bune de analizat.
  23. Vaccinul antiHPV – în acest moment, pe piață există vaccinul Gardasil 9 – cel care conține nouă tulpini, pe cele high risk: 16,18, 31, 33, 45, 52, 58 și le acoperă și pe cele low risk 6, 11 (cele care dau veruci).
  24. Vaccinul nu conține virusul, nu conține nicio particulă din virus. El conține proteine care determină organismul nostru să creeze anticorpi împotriva tulpinilor de mai sus.
  25. Astfel, în momentul în care intrăm în contact cu tulpina respectivă, avem deja anticorpii care vor respinge infecția.
  26. În momentul de față, Programul național s-a extins până la categoria de vârstă 18 ani (fete și băieți 11-18 ani).
  27. De ce trebuie vaccinați și băieții? Ei sunt purtători și dau mai departe infecția. La băieți/bărbați, boala – cancerul penian – apare mult mai rar decât cel de col uterin.
  28. Între 11-18 ani, vaccinul este gratuit, se face de medicul de familie. Indicația este de două doze la un interval de aproximativ șase luni.
  29. Faptul că facem vaccin copiilor nu înseamnă că îi încurajăm să își înceapă viață sexuală. Vaccinul îi protejează de o boală care poate fi mortală la orice vârstă.
  30. Între 19-45 de ani, vaccinul este compensat 50%. Putem lua bilet de trimitere de la medicul de familie. Cu acest bilet, cumpărăm vaccinul din farmacii, iar apoi ne întoarcem la medicul de familie sau mergem la medicul ginecolog pentru a face vaccinul. Pentru această categorie de vârstă, recomandarea este de trei doze la un interval de șase luni. La trei luni de la prima doză, începem să avem anticorpi, deci avem protecție împotriva tulpinilor.
  31. Dacă alegem să cumpărăm toate cele trei doze de vaccin, este important să le ținem la frigider.
  32. Ideal este ca vaccinarea să fie făcută înainte de începerea vieții sexuale.
  33. Vaccinul se administrează intramuscular. Nu este mai dureros decât o injecție obișnuită. Nu are efecte adverse.
  34. Ce eficacitate are vaccinul? Încă se fac studii, însă toate cercetările de până acum arată că imunitatea pe care o dă este pe termen lung.
  35. În câțiva ani de campanie susținută de încurajare a vaccinării, infecția HPV ar putea fi eradicată (cum este cazul Australiei. Ei spun că până în 2035 vor să fie HPV free).
  36. În principiu, nu există contraindicații de vaccinare pentru persoanele cu boli autoimune. Este important să vorbim cu medicul care ne are în evidență.
  37. De-a lungul vieții, noi vom intra în contact cu o tulpină HPV. Ea poate fi dormantă și să se activeze pe fondul unei imunități scăzute. Deci indicația de vaccinare este și după 35 de ani, chiar dacă avem același partener.
  38. Dacă avem deja infecția cu HPV și tulpina este una dintre cele care există în schema de vaccinare, vaccinul nu ne va proteja de infecția cu tulpina respectivă, dar ne va proteja de infecția cu restul tulpinilor.
  39. Nu sunt încă studii în ceea ce privește vaccinarea în sarcină și alăptare.
  40. Putem face vaccinul fără niciun fel de test înainte, însă este util să ne știm statusul și atunci este recomandat să facem test Pap.
  41. Vaccinarea nu exclude controlul ginecologic sau testul Pap/genotiparea HPV.

 

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.