Menu
Sănătatea în prim plan

MIA – Mă Iubesc (de) Azi: comunitatea ambasadoarelor de prevenție

Trebuia să scriu ca să cred de-adevăratelea: săptămâna asta, împreună cu Magda și Victoria, am lansat MIA – Mă Iubesc (de) Azi – comunitatea ambasadoarelor de prevenție.

Într-o seară de luni, într-o săptămână aglomerată, cu fix 7 zile înainte de Crăciun, 50 de femei au venit să asculte povestea MIA.

Cele mai multe dintre ele nici măcar nu știau 100% despre ce e vorba. Știau că lansăm un concept dedicat prevenției și sănătății femeilor. 

Ideea noastră a venit după evenimentul minunat pe care fetele l-au organizat în februarie pentru comunitatea lor de mame. Și pe care eu l-am moderat. După eveniment, ne-am văzut la un matcha latte (nu cred că Victoria o să mai bea vreodată :)) și am început să conturăm MIA. Numele nu a venit ușor, însă acum îl simțim atât de potrivit pentru ce vrem noi să construim.

Cine/ce este MIA?

MIA nu este doar un acronim: este o promisiune, un angajament că învățăm să ne iubim (egoist, dar în sensul bun), un reminder constant că grija de sine nu este opțională. Convingerea asta are pentru mine o semnificație aparte și este un work in progress greu și constant (aici mă străduiesc și uneori e cu urcușuri, alteori cu coborâșuri).

MIA suntem noi, Monica, Victoria și Magda. MIA ești tu și fiecare femeie care devine ambasadoare de prevenție.

Vrem să creăm un spațiu în care vorbim deschis despre sănătatea noastră, despre mersul la ginecolog și testul Pap, de exemplu, așa cum vorbim despre mâncare și filme. Despre igienă intimă, sănătatea pielii, hormonim menstruație și menopauză, analize și igiena emoțională. Toate astea cu ajutorul specialiștilor. 

Ce planuri avem?

În 2024, la final de februarie, vom organiza un spectacol al discursului medical dedicat sănătății femeii, iar pe tot parcursul anului vom avea sesiuni de informare, ateliere de prevenție, întâlniri cu medicii și campanii sociale. Pe toate le comunicăm în grupul nostru de Whatsapp, dar și în cel de Facebook, unde împărtășim și experiențe, informații utile – liste de medici de încredere, unde să facem analize decontate, etc). Tot ce avem nevoie ca să ne fie mai ușor să avem grijă de noi. 

Și o să las câteva mesaje pe care le-au transmis specialiștii noștri și care mi-au rămas în minte după evenimentul de luni seară:

Roxana Bohîlțea, medic ginecolog, președinta Societății Române de Medicină Preventivă

Suntem datoare să schimbăm percepția asupra prevenției pentru toate femeile din jurul nostru. Trebuie să învățăm să facem screening pentru că așa facem prevenție. Cum? Prin vaccinare anti HPV pentru cancerul de col uterin. Vaccinarea este gratuită pentru fetele și băieții cu vârste cuprinse între 11-18 ani și decontată 50% pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani. Apoi este bine să facem mamografie o dată la 2 ani dacă avem între 45 și 70 de ani. Înainte de mamografie, este indicată ecografia. Mesajul meu este să dăm crezare medicinei. Prin progres, trăim mai mult.

Ruxandra Pleșea, medic diabet, nutriție și boli metabolice:

De modul în care mâncăm depinde sănătatea noastră.  Astăzi, ca să faci prevenție prin nutriție, înseamnă că trebuie să te cunoști foarte bine. Sănătatea este bijuteria noastră cea mai de preț care va fi purtabilă și peste 20 de ani. Deci este bine să investești acum pentru tine cea din viitor. Orice alegere faci atunci când mănânci, dacă nu ai informația necesară, dacă nu mergi la doctor, este posibil să îți facă rău pe termen lung.

Iulia Roșu, medic dermatolog:

Legat de cremele pe care le folosim, știi ce face diferența? Rigurozitatea cu care le aplicăm, dar și dragostea cu care facem asta. Între a mă da cu creme și a mă uita în oglindă și a-mi spune: nu-mi place cum arăt, am cearcăne și riduri și a-mi mângâia absolut fiecare bucățică de piele, îmi place de mine și vreau să mă îngrijesc, este o diferență imensă.

Diana Lupu, psihoterapeut

Îmi doresc ca în trusa ta de prim ajutor în grija față de sine să fie felul în care îți vorbești. Ce spui despre tine atunci când nu ai reușit să ajungi la ginecolog sau ți-ai dat seama că nu ai mâncat ce trebuie? Cum îți vorbești atunci când nu îți iese ceva – profesional, în relația cu partenerul sau cu copiii? Faci asta cu înțelegere, compasiune, răbdare?

Le mulțumim tare mult. Le mulțumim și celor 50 de doamne care, într-o perioadă atât de aglomerată cu alergatul după cadouri, serbări copii, petreceri de Crăciun și tot felul de viroze, ne-au fost alături într-un cadru de poveste creat și cu ajutorul Marianei Tudor, profesor de harpă.

Suntem recunoscătoare!

𝗣𝗔𝗥𝗧𝗘𝗡𝗘𝗥𝗜 𝗘𝗩𝗘𝗡𝗜𝗠𝗘𝗡𝗧:
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐏𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥: FREYWILLE
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫: Republica Bio, Dux MD Pharma Solutions
𝐏𝐚𝐫𝐭𝐞𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐮𝐩𝐨𝐫𝐭: Cofetaria Armonia
………………………

#MIA #ambasadoaredepreventie #GrijaDeSineNuEOptionala

Așa a arătat evenimentul nostru în imagini (mai multe fotografii sunt pe pagina noastră de FB).

Pozele vorbesc de la sine despre energia care a fost acolo:

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.