Menu
Sănătatea în prim plan

Jurnal de sănătate pentru femei

Ziua în care am decis ca blogul să fie dedicat sănătății femeilor a fost și ziua în care am făcut pace cu corpul meu.

 

Vedeți voi, după mulți ani în care mai mult am forțat să am un stil de viață sănătos, am zis să iau o pauză. Nu vă imaginați că am dat iama în fast-food-uri sau că nu mai merg la medici pentru analize. Doar că nu am mai pus presiune așa mare pe mine (medicul meu de familie de acum zece ani și-ar face cruce, se plângea mereu că nu mai are loc de fișele mele în dosar) și am început ușor-ușor să reconstruiesc pe baza pe care o aveam deja. Cu mai multă încredere în corpul meu. 

Ziua în care am decis ca blogul să fie dedicat sănătății femeilor a fost și ziua în care am făcut pace cu corpul meu. Și sper ca materialele pe sănătate pe care le voi scrie aici să fie un reminder pentru voi și pentru mine. 

Ca „botez” al noii pagini :), am rugat câteva femei care fac lumea (online și mai ales offline) un loc mai bun și mai frumos să îmi spună ce înseamnă pentru ele sănătatea. M-a bucurat și inspirat răspunsul fiecăreia în parte. 

Cătălina, sunnysideup.ro

Înainte, sănătatea nu însemna mare lucru pentru mine. Programări făcute doar când ceva chiar durea tare, analize de rutină bifate mereu cu multă întârziere, multe ”mai târziu”, ”acum am treabă”, ”la următorul salariu”, ”hai că nu cred că e așa de grav”. De când sunt mamă, sănătatea mea este una dintre principalele mele responsabilități. Pentru că sănătatea mea înseamnă, în primul rând, timp câștigat. Timp să mă joc prin iarbă cu fiul meu, timp să îi citesc povestea cu melcul pentru a 425-a oară, timp să ne gâdilăm și să adoarmă pe umărul meu, timp să stăm la cort și să-l învăț să meargă pe bicicletă, timp să-l văd cum pleacă la mare prima oară fără părinți și timp să-i țin în brațe primul copil. De sănătatea mea depinde tot timpul pe care eu îl voi avea cu el, și el cu mine, pe această lume.

Diana Cosmin, finesociety.ro

Pentru mine, sănătatea era cândva precum setările Default de la calculator. Sunt instalate din <fabrică>, așa că nu îți bați capul prea mult cu ele. Problema e când stresul, munca în exces, nopțile albe și alimentația precară încep să lase urme și înveți semnificația urării <Să fim sănătoși!” sau <Sănătate să avem, câ restul se rezolvă>”. În ultimii ani, am mers la medici în căutarea multor răspunsuri legate de simptome, intoleranțe și anomalii, iar asta m-a învățat multe despre mine, despre organismul meu și înțelegerea lui profundă, dar mai ales despre faptul că sănătatea nu e un dat, ci e ceva prețios, ceva ce se întreține prin grijă zilnică, respect de sine și ascultarea propriului corp.

Roxana Melnicu, jurnalist

Nu mă gândesc la “sănătate” ca la un domeniu distinct – mai degrabă este expresia unui echilibru -dinamic! – al corpului și spiritului.

De aceea nu pot să zic ca îi aloc un timp special, este mai degrabă un mod de viață.

Este ceea ce mănânci, cât dormi, cât te odihnești, cum și cât te relaxezi. La un nivel mai profund, este expresia modului în care îngădui energiei să circule prin corpul tău. De aceea, eu văd sănătatea legată indisolubil de mișcare.

Noemi Meilman, noemimeilman.ro

Sănătatea a fost importantă și înainte de pandemie și este și acum, când trăim un stres permanent: cel al contaminării cu noul coronavirus.

E acea perioadă a anului în care ar trebui să ne facem analizele de sânge și trebuie să îmi fac o programare la ecogafie mamară. La ginecolog am fost chiar în luna martie, cu o săptămână înainte de carantină. Încerc să urmez acest rutine necesare, dar cu mare grijă.

Mereu, oricât de obosită și stresată sunt, îmi curăț bine fața înainte de culcare. Îngrijirea personală ține de sănătate, și, departe de dușul zilnic și obligatoriu, ține de grija față de tine și de persoanele din jurul tău.

Alexandra Dragomir, Treasure Hunt România

Corpul meu în ultimii ani mi-a fost un foarte bun prieten. Până acum vreo trei ani, consideram că este dreptul meu să-mi fie prieten. Acum am înțeles că este o relație magică în care dăruim și primim. Genunchiul meu mi-a oprit aparent toate visurile. M-am oprit, dar după m-am așezat mult mai aproape de mine. Acum sănătatea este o prioritate. Am înțeles că sănătatea susține toate visurile. 

Voi cum vedeți sănătatea? M-aș bucura să îmi povestiți. 

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.