Menu
Sănătatea în prim plan

10 mesaje cu care am rămas din al patrulea episod din podcastul „e vremea mea”

Am ajuns la al patrulea episod din podcastul „e vremea mea”. O să las aici mesajele cu care rămân după fiecare ediție. Cred că se așază altfel informațiile dacă sunt și scrise. Laura Ivăncioiu (ea se ocupă de partea de interviuri cu femeile pe care le admiră) a făcut deja asta pentru primele trei episoade și las link mai jos ca să le citiți.

În acest episod, invitatele noastre sunt Mihaela Tatu și ginecoloaga Corina Gică, cu care eu vorbesc despre igiena intimă de la menstruație la post menopauză.

Puteți vedea aici video-ul (dacă nu l-ați văzut deja):

iar mesajele cu care eu am rămas:

  1. Corpul nostru este prietenul nostru și trebuie să îl tratăm fix ca pe un prieten.
  2. Vaginul este un organ care se curăță singur. De asta avem scurgeri vaginale, care sunt absolut normale dacă nu își schimbă mirosul sau consistența. Deci nu are nevoie de nevoie de spălături intravaginale. Dimpotrivă, cremele, gelurile de duș pot dezechilibra flora vaginală și de aici la tot felul de infecții este un pas mic. Foarte mic.
  3. Igiena intimă se face înainte și după contactul sexual (adică un duș normal cu apă și săpun sau un produs cu PH neutru pe partea exterioară, nu în interior. A, și pipi după 😊).
  4. Spălăturile intravaginale nu sunt o metodă contraceptivă. Sperma se scurge singură, se lichefiază, deci nu e nevoie de spălături în interior după contactul sexual.
  5. Igiena după ce am mers la toaletă se face din spate spre față. Niciodată invers.
  6. Absorbante zilnice, mai bine nu. Explicația e cât se poate de simplă. Ele au o lungime perfectă să facă o legătură dintre anus și vagin. În plus, împiedică pielea din zona intimă să respire și asta duce la o încălzire, apoi la transpirație. Transpirația va fi absorbită de absorbant și pentru că e mediu umed, deci propice, bacteriile vor urca spre uretră sau vagin.
  7. Irigatoarele – mai bine le aruncăm – asta dacă mai există în baia cuiva.
  8. Este bine ca lubrifiantul să fie pe bază de apă.
  9. Avem un microbiom vaginal care este în strânsă legătură cu cel intestinal. Concluzia este să avem grijă la ce mâncăm. Dieta mediteraneeană ar fi pe placul vaginului.
  10. Pe măsură ce trece timpul, scade estrogenul și uite așa poate să apară uscăciunea vaginală. Substituția hormonală este printre recomandările medicilor și este o temă despre care voi discuta curând cu un medic endocrinolog.

Aici sunt ideile cu care a rămas Laura după discuția cu Mihaela Tatu, iar aici, aici și aici găsiți mesajele din primele trei episoade.

Podcastul „E vremea mea” este produs de DeciSePoate după un concept al Laurei și găzduit de Pacientul 2.0.

Gazde: eu și Laura

Creative guru (regie, lumini, camere, montaj, generic) este Ivona Dorohoianu.

De sunet, timpi de producție și bani are grijă Lucian Ioniță.

Logo-ul a fost creat de Alexandra Ioana Radu.

Sponsori sunt Good Days Therapy, Freshful, Dux MD Pharma Solutions, Regina Maria Rețeaua Privată de Sănătate.

 

1 Comment

Leave a Reply

Sănătatea pe primul plan

Descarca E-Book-ul


*prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.