Menu
Sănătatea se învață

Ce este SPF-ul şi de ce avem nevoie de el? Interviu cu Alexandra Dobrescu, medic rezident dermatolog (derma.mum)

Pe Alexandra am cunoscut-o în urmă cu câțiva ani la o filmare. Coordona proiectul Împreună pentru sănătatea rurală, proiect al studenților la medicină din București.  Acum este medic rezident dermatolog, este mama unui băiețel super simpatic și m-am bucurat să o reîntâlnesc pe Instagram și să îi urmăresc postările cu informații medicale atât de utile și atât de fain explicate legate de piele și nu doar.

Așa că am rugat-o să explice clar ce este SPF-ul (protecția solară) și de ce avem atât de multă nevoie de el. Că poate înțelegem (încă o dată) de ce să nu ne expunem în exces și fără protecție la soare și că gestul ăsta irațional poate duce în timp la cancer de piele. Stați liniștiți. Nici eu nu-s vreo sfântă. Nu mai știu câte veri am stat la plajă de dimineața până seara ca să mă bronzez. 30 de minute pe față, 30 pe spate. Parcă așa era. Fără pic de cremă de protecție. Ba mai mult, mă dădeam cu tot felul de uleiuri care să accelereze bronzul și le căutam pe cele cu un SPF cât mai mic. Doar nu era să mă prindă toamna albă și să creadă oamenii că nu am fost în vacanță. Am greșit mult în relația cu soarele și acum încerc să repar și să fug de bronz cât pot (am exclus asta de pe lista priorităților în vacanțe). Pentru că da, pielea bronzată nu este o piele sănătoasă. 

Chiar dacă este mai lung articolul, citiți-l, vă rog, până la final. Eu cred că SPF-ul merită explicații amănunțite și îi mulțumesc Alexandrei că și-a făcut timp să îmi răspundă la toate întrebările.

UVA, UVB, UVC

Ca să înțelegem care e treaba cu SPF-ul, hai să vedem care este diferența între cele trei tipuri de radiații ultraviolete: UVA, UVB și UVC.

Pe scurt, razele UVA reprezintă 95% din ultravioletele care ajung pe Terra.

Important de reținut aici este că:

  • Sunt prezente în tot timpul anului și trec prin nori și sticlă.
  • Nu sunt absorbite de stratul de ozon.
  • Au o penetranţă mai mare decât UVB și ajung până în derm, unde deteriorează colagenul, elastina, iar de aici până la riduri și îmbătrânire este un singur pas.
  • Nu produc arsuri şi nici durere la nivelul pielii

Pe de altă parte, radiațiile UVB reprezintă 5% din ultravioletele care ajung pe Terra.

Ele:

  • Nu trec prin nori sau sticlă.
  • O parte din ele sunt absorbite de stratul de ozon.
  • Au o penetranţă mică, acţionează la nivelul epidermului (stratul cel mai superficial al pielii).
  • Cauzează inflamaţie şi arsuri solare.
  • Reactivează virusul Herpes Simplex.
  • Contribuie la sinteza vitaminei D la nivelul pielii, ca să nu zicem numai de rău.

Însă, cele două tipuri de radiații, UVA și UVB, contribuie la îmbătrânirea pielii,  deteriorează ADN-ul, favorizează apariția intoleranței la soare, pot agrava unele boli de piele, cum ar fi acneea, rozaceea, dermatita atopică și, în timp, pot duce chiar la cancere de piele.  Atenție. Incidența cancerelor de piele a crescut mult în ultimii ani, potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății). La fel și mortalitatea cauzată de melanom, care este cel mai agresiv cancer de piele.

Radiațiile UVC sunt foarte nocive. Din fericire, ele nu ajung pe Pământ, în condiţiile în care stratul de ozon este integru, datorită absorbţiei lor la acel nivel.

O altă informație de care eu habar nu aveam este că ne putem informa cu privire la indicele UV (UVI), la fel cum cum consultăm prognoza meteo. La ce ne ajută acest indice? E foarte simplu. Ne spune clar care este intensitatea radiației ultraviolet dintr-un anumit loc sau anumit moment, iar scara lui este de la 0 la 15. Cu cât este mai mare, cu atât poate fi mai periculos pentru piele, dar și pentru ochi.

Ce este SPF-ul?

Să revenim acum la SFP…

Explicația medicului: ”SPF sau FPS (factorul de protecţie solară) reprezintă un număr, rezultatul unui calcul matematic realizat în condiţii de laborator, care practic sugerează gradul în care un produs ne poate proteja pielea de acţiunea UVB, anume de apariţia arsurilor solare. Atunci când este calculat, SPF măsoară eritemul (înroşirea) pielii în condiţiile folosirii cremei solare versus în condiţiile nefolosirii cremei solare.”, spune Alexandra.

Ideal este să folosim produse de protecție solară cu cel puțin 30 SPF. Eu, de exemplu, nu ies din casă fără SPF 50.

 SPF se referă doar la UVB. Ca să ne asigurăm că produsul pe care îl luăm asigură protecție și împotriva UVA, trebuie să apară neapărat scris UVA încercuit sau termenul „spectru larg”/„broad spectrum”.

În ceea ce priveşte UVA, unele ţări au adoptat un instrument similar SPF-ului, prin care sugerează gradul de protecţie oferit de un produs solar, contra UVA. Acesta se numeşte PA şi a fost dezvoltat inițial în Japonia. Din păcate, însă, nu este general valabil şi nici suficient studiat. Însă poate apărea pe unele produse.  

Cum alegem SPF-ul potrivit?

Buuun. Acum întrebarea este: cum, când și cât?

Crema de protecție solară nu mai este un produs sezonier, așa că toți dermatologii recomandă ca acest obicei să facă parte din rutina zilnică de îngrijire a pielii.

„Însă, poate chiar mai important ar fi să ne formăm un obicei de a folosi protecţie solară înainte de a ieşi afară, cu 15-30 de minute înainte expunerii, pe zonele neacoperite de haine. ”, spune Alexandra.

„Recomandările producătorilor sunt în general de a aplica din abundenţă, până pielea pe care dorim să aplicăm apare acoperită de o peliculă de produs, apoi să masăm până se absoarbe. Sprayurile fac aplicarea corespunzătoare din punct de vedere cantitativ chiar mai provocatoare, deoarece tendinţa este de a nu aplica suficient/ de a nu acoperi corespunzător.”, explică Alexandra.

De aceea, cantitatea potrivită pentru a acoperi tot corpul este de aproximativ două păhărele mici de cremă, cam cât cele de shot-uri (nu râdeți).

”Pentru față, o cantitate corespunzătoare suprafeţei unei monede este ideală.  Se recomadă reaplicarea la 2 ore sau de fiecare data după ce ieșim din apă”, adaugă Alexandra.

Atenție! Faptul că folosim cremă cu SPF50 nu înseamnă că putem sta de dimineața până seara la soare. 

SPF şi machiaj

Și, pentru că am văzut că au apărut produse de machiaj cu SPF, am zis să lămurim și acest aspect.

„Multe produse de machiaj conţin factor de protecţie (de avut în vedere totuşi faptul că SPF sugerează protecţia contra UVB; trebuie verificat dacă produsul de machiaj protejează şi contra UVA, tip de radiaţie ce duce la fotoîmbătrânire), însă de cele mai multe ori cantitatea de produs de machiaj cu SPF aplicată nu este suficientă pentru a asigura protecţia corespunzătoare şi ar fi bine să nu ne bazăm pe protecţia oferită de acestea.  De exemplu, cantitatea de cremă de protecţie solară ideală pentru faţă este de suprafaţa unei monede ori, pentru un fond de ten, este mult prea mare și poate crea un efect de mască nedorit. ” (Alexandra Dobrescu, medic rezident dermatolog).

Cel mai bine ar fi ca produsul cu SPF să fie aplicat cu aproximativ 5-10 minute înainte de a aplica machiajul, ca să aibă timp să se absoarbă în piele.

Un singur lucru mai avem de clarificat: diferența între filtrele chimice și  filtrele minerale pe care le au produsele cu SPF.  Explicația este simplă: cele chimice absorb lumina, iar cele minerale o reflectă, dar o și absorb.

Filtrele minerale sunt mai potrivite pentru copii, pentru pielea sensibilă, au un potențial alergenic mai mic, dar sunt mai scumpe și au tendința de a bloca porii și, pentru că unele lasă pe piele o peliculă albicioasă, sunt mai puțin tolerate cosmetic. Vestea bună este că, în ultimii ani, există tehnologii care fac nanoparticule și din filtrele minerale și pelicula nu mai apare.

Cele chimice au o textură mai lejeră și o toleranță cosmetică mai bună, se găsesc într-o varietate de produse, dar au nevoie de un timp mai mare pentru a acționa, cam 15-30 de minute. În plus, tind să fie mai iritante, iar unele substanțe conținute pot afecta sistemul endocrin.

Acum că le-am lămurit pe toate, nu uitați că pe lângă folosirea produselor cu SPF mare, putem să ne protejăm pielea dacă:

  • Evităm expunerea la soare în intervalul orar 10-16 și punct. Nu e loc de dezbatere.
  • Stăm la umbră.
  • Purtăm haine din țesături dense, cu mânecă lungă, lejere. Hainele colorate absorb mai multe radiații și protejează mai mult pielea decât cele deschise la culoare.

De asemenea, ochelarii de soare trebuie aleși și ei cu grijă, astfel încât să blocheze atât UVA, cât și UVB. Există melanină la nivelul ochilor și melanomul se poate dezvolta și acolo. În plus, ultravioletele duc, în timp și în cazul unei expuneri excesive, la cataractă.

 

Într-un articol viitor, voi vorbi despre protecția solară la copii. Tot cu Alexandra, pe care o găsiți aici.

sursă foto: unsplash.com

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.