Ni s-a întors lumea cu susu-n jos. La propriu. Nimic nu mai e cum știam. Suntem îngrijorați și neputincioși. Trăim un greu colectiv și realitatea e că anxietatea a ajuns cât casa. E omniprezentă. Eu o simt în unele seri când mă bag în pat și nu mă lasă să adorm. Mă gândesc la mine, mă gândesc mai mult la cei dragi și la virusul ăsta nenorocit care ne poate îmbolnăvi. Mă liniștește puțin faptul că toți ai mei au înțeles că ACUM trebuie să stăm acasă. Cu dor mare unii de alții, dar stăm acasă. Cât? Nu știe nimeni să spună. Atât cât trebuie. Nu suntem imunizați pentru un astfel de virus nici fizic, nici psihic.
Am stat de vorbă cu Monica Dinulescu, psihoterapeut, ca să aflu cum să ne ținem mintea ocupată în perioada asta și cum să ne controlăm fricile.
”Acest coronavirus este un pericol cât se poate de real. <<Nu intrați în panică>>, este mesajul care se transmite către populatie și, cu toate acestea, oamenii se tem, se panichează, iar unii au chiar reacții necontrolate. Trebuie să facem diferența între panică și frică. Panica nu are o cauză concretă, ci mai degrabă un caracter colectiv, pe când frica are la bază un motiv clar, întemeiat. Panica generalizată poate fi nocivă, deoarece anulează empatia, grija față de aproapele și scoate la iveală reacții arhaice de supraviețuire. Frica, într-o anumită măsură, poate fi constructivă și asta pentru că activează în oameni nevoia de a se proteja, de a se feri, de a respecta indicațiile.”, explică Monica.
În spatele fricii ăsteia stau frici arhaice, cum le numește Monica, frici care s-au activat pe fondul pandemiei: frica de moarte, frica de a rămâne fără hrană, frica de necunoscut, frica generată de pierderea libertății de a trăi viața după bunul plac – frici firești, până la urmă, de care nu ar trebui să ne fie rușine că le simțim. Este ok să recunoaștem că nu ne este bine acum și că ne este frică pentru ce va urma. Important e cât și cum lăsăm ceea ce simțim să ne controleze.
Realitatea nu o putem schimba și nici nega, dar cum ne păstrăm un optimism realist? Monica recomandă ca în fiecare zi să avem trei tipuri de activități, pe care le-a numit așa:
Activități pentru condiția fizică
Faceți de cel puțin două ori pe zi câte 15 minute de exerciții fizice. Eu mi-am făcut abonament la sală chiar înainte să se declare pandemia de coronavirus și cum sala și-a mutat activitatea în online, voi relua în curând exercițiile de pilates și yoga. 😊
Activități pentru condiția mentală
”Recomand cel puțin o activitate intelectuală: citit sau învățat ceva nou. Poate e momentul să învățați o limbă străină, dacă nu ați avut timp până acum.”, spune Monica. Limitați accesul la știri. Este important să rămâneți informați din surse oficiale, dar nu stați toată ziua cu televizorul deschis pe știri.
Activități pentru condiția sufletească
”Nu există o rețetă general valabilă. Fiecare om se relaxează și își încarcă bateriile în mod diferit: prin exerciții de meditație, prin yoga, desen, pictură, citit sau învățat ceva nou. Avem la dispoziție internetul, unde o mulțime de profesioniști își pun la dispoziție serviciile online. Este un moment bun să le fructificăm. Activităție handmade, gătitul, reorganizarea sertarelor și a șifonierului pot da un sentiment de confort și satisfacție imediată. Socializarea nu dispare, ci se mută online. Acum avem timp suficient să vorbim la telefon cu familia, cu prietenii pe care nu i-am mai auzit demult. Hrana pentru suflet poate fi și rugăciunea făcută acasă, în singurătate.”, spune psihoterapeuta.
Mai mult decât atât, să rămânem împreună, spune Monica. Doar așa ne recăpătăm dreptul la libertate. La normalitate.
”Nu luptă fiecare singur. Nu luptăm umplând cămara, ieșind afară când ar trebui să stăm în carantină sau în izolare, nu luptăm negând realitatea. Lupta cu virusul este necesar să o ducem împreună: tineri, bătrâni, cu liceu, cu facultate, cu studii doctorale, cu funcții importante în stat sau cu meserii simple. Virusul nu alege după astfel de criterii. Luptăm împreună respectând regulile, indicațiile oficiale, acceptând cu maturitate această perioadă de ieșire din zona de confort. Dacă ne vom încăpățâna să ne limităm orizontul la propriile cumpărături sau la propriile interese, șansele să trecem cu toții, cu bine peste această provocare, vor scădea.
Fiecare alegere înțeleaptă pe care o facem ne apropie însă, puțin câte puțin, de confortul pe care îl avea fiecare înainte.” (Monica Dinulescu, psihoterapeut)
Să avem grijă de noi înșine și unii de alții și să rămânem sănătoși la trup și la minte.
#StamAcasa,
Monica
sursă foto: unsplash.com
No Comments