Acum două zile am postat pe Facebook un video despre spălatul pe mâini (e și la finalul articolului) pe care l-am filmat pentru Pacientul 2.0, platformă online de educație medicală pe înțelesul tuturor. Mai mult retoric, cineva a întrebat cum am ajuns să învățăm dintr-un filmuleț cum să ne spălăm pe mâini, un lucru de igienă atât de elementar.
Vedeți voi, adevărul e că în anul de grație 2020 încă nu știm CUM și CÂND să ne spălăm (nu mai zic aici că nu toți oamenii se spală pe mâini atunci când trebuie, de exemplu, după ce merg la toaletă). Și cum stăm mult cu mâinile pe față, ochii, nasul și gura sunt porți sigure de intrare pentru microbi și pentru Coronavirus. Așa că unul dintre gesturile pe care le putem face pentru sănătatea noastră și a celor din jur este să ne spălăm corect pe mâini, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății.
Care sunt pașii, concret:
Pasul 1
Umeziți bine mâinile cu apă, folosiți săpunul solid sau lichid și frecați mâinile până se face spumă.
Pasul 2
Spălați palmele, insistați pe degetele mari, pe unghii, pe spațiile dintre degete și pe încheieturi.
Foarte importantă este și durata. Spălatul pe mâini ar trebui să dureze cel puțin 20 de secunde. Cât să cântați ”happy birthday to you” de două ori sau mai auzisem ”God save the queen”.
Sigur că puteți fredona orice altă melodie preferi, atâta timp cât vă spălați pe mâini așa cum trebuie.
Pasul 3
Clătiți bine mîinile.
Pasul 4
Uscați mâinile cu ajutorul șervețelelor de hârtie, mult mai bune decât acele uscătoare de mâini din mall-uri, care folosesc aer și nu fac altceva decât să împrăștie bacteriile peste tot. Acasă, ștergeți-vă cu prosopul personal, nu al altcuiva, pentru că se pot transmite și boli de piele, nu numai bacterii. Folosiți un șervețel pentru a închide robinetul, dar și pentru clanța ușii de la baie ca să nu vă fi spălat degeaba.
Când ne spălăm pe mâini? Aici am o listă lungă, dar nu ar trebui să ne sperie și să fim obsedați de asta. Sunt chiar momente de bun simț, aș zice: imediat ce intrăm în casă, înainte și după ce am mers la toaletă, înainte de a găti și înainte de masă, după ce am aruncat gunoiul, după ce ne-am jucat cu animalele, după ce am tușit sau strănutat sau ne-am suflat nasul.
Putem folosi și dezinfectant, dar e bine ca acesta să aibă cel puțin 60% alcool și să fie doar o alternativă pentru atunci când nu avem acces la apă și săpun.
Pe lângă spălatul des pe mâini, mai sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le facem ca să reducem riscul de infectare și răspândire a virusului, informații care sunt și pe pagina Ministerului Sănătății:
Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul
Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.
Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.
Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave
Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus.
Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile
Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprinsă între 1 și 14 zile. Dacă v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele în carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele în carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spălați bine mâinile.
Animalele de companie nu transmit coronavirus
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.
De cât de responsabili suntem cu toate lucrurile recomandate mai sus, ține și durata acestei perioade dificile prin care trecem.
Mai jos, video-ul filmat pentru Pacientul 2.0: Cum să mă spăl pe mâini – cel mai simplu și mai important gest pe care îl putem face pentru sănătatea noastra.
Editare imagine: Valentin Tudor
No Comments