Menu
Sănătatea în prim plan

Ce am aflat după vizita la stomatolog în pandemie și poate îți va fi și ție de folos

Dacă unii au dat buzna la terase sau la saloanele de înfrumusețare, eu am mers la stomatolog. Am vrut să aflu cum se desfășoară o consultație în momentul de față, ce măsuri de siguranță suplimentare s-au luat și ce reguli trebuie să respectăm astfel încât să nu existe vreun risc de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Și cum sunt pacient veteran, obsedată de dinții mei, dar și ușor ipohondră, mi-am pregătit lista de întrebări și am rugat-o pe Floriana Tudorache, medic stomatolog la Magic Smile să îmi răspundă la ele. Sper să îți folosească și ție tot ce am aflat.

În primul rând, după ce ai făcut programarea, ești sunat cu câteva zile înainte pentru triajul epidemiologic. Ce înseamnă asta, mai exact? Vei răspunde la câteva întrebări legate de starea de sănătate: dacă tușești, dacă ai febră, dureri de gât sau dificultăți de respirație și dacă ai intrat în contact cu oameni care au avut virusul. Dacă răspunsul este negativ, atunci poți merge la clinică.

Pacienții sunt programați la intervale de 20 de minute distanță astfel încât să nu se întâlnească. De altfel,  în sala de așteptare, nu are voie decât un singur pacient. Aici fac excepție copiii, care trebuie însoțiți de un singur părinte, dar și persoanele cu dizabilități.  Dacă ajung mai devreme, sunt rugați să aștepte în mașină. În sala de așteptare nu mai există dozatoare de apă, espressoare de cafea, pliante sau alte lucruri pe care ar putea să pună mâna pacienții.”, spune Floriana Tudorache, medic stomatolog.

Ce se întâmplă pas cu pas, după ce ai intrat în clinică

Odată ce ai intrat în clinică (neapărat cu mască), trebuie să îți ștergi bine picioarele pe covorul îmbibat cu clor, să îți pui botoșei, să îți dezinfectezi și speli mâinile și să mergi la recepție. Aici ți se va lua temperatura și vei completa un chestionar. Dacă totul este bine, poți intra în cabinet. Nu vei putea lua cu tine obiectele personale. Nici măcar telefonul.

În cabinet, înainte de orice procedură, trebuie să îți clătești gura cu o soluție cu apă oxigenată timp de două-trei minute. După ce medicul a început să lucreze, nimeni nu intră și nimeni nu iese.  În funcție de problema pe care o ai, stomatologul va decide tipul de tratament. Asta pentru că recomandarea Colegiului Medicilor Stomatologi este ca procedurile și echipamentele generatoare de particule și aerosoli să fie limitate.

Ce mai trebuie să știi

După fiecare pacient, cabinetul se aerisește și se dezinfectează.

Medicul stomatolog trebuie să poarte mască de protecție, vizieră, mănuși chirurgicale, halat de unică folosință și bonetă.

”La intrarea în cabinet, medicul trebuie să semneze în registrul de triaj epidemiologic cum că declară pe proprie răspundere că nu prezintă semne acute de boală și nu prezintă leziuni la nivelul mâinilor. Există un registru în care se consemnează aplicarea dezinfecțiilor: dată, ora, suprafețele dezinfectate, subtanța folosită, persoana care a realizat dezinfecția și semnătura. Seara, bineînțeles, am optat pentru nebulizare. De ce? Pentru microaerofloră, cea mai bună este nebulizarea cu ceață uscată. În cabinet, în momentul în care se face nebulizarea, toate sertarele sunt deschise. Am căutat foarte mult timp un nebulizator în Germania, în Elveția și Turcia. Peste tot au spus că sunt depășiți de situație. L-am găsit în Germania. Am căutat cel puțin trei săptămâni și numai asta am făcut. A durat mult pregătirea cabinetului și asta pentru că toate materiale achiziționate am verificat să aibă aviz. Am luat toate măsurile ca să lucrăm în condiții de maximă siguranță pentru noi și pentru pacienți.”, mai spune Floriana.

Până la urmă, asta contează. Să te simți în siguranță, mai ales că știm că una dintre porțile de intrare ale virusului în organism este gura.

Zâmbete sănătoase să avem! 🙂

No Comments

    Leave a Reply

    Sănătatea pe primul plan

    Descarca E-Book-ul


    *prin descărcarea eBook-ului, ești de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR.